...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com





 NYHETER
DEN STORE FLIPPEREKSPORTEN
I Big Boppers medlemsblad nummer 24 ble det skrevet om en storeksport av flippere til USA. Høsten 2001 sendte Norsk Lotteridrift flere containere fulle av nyere flipperspill til oppkjøpere i USA for videresalg til samlere. Lurer du på hvilke flippere som er eksportert ut? I så fall bør du lese videre!

Artikkelen er skrevet av Arne Asphjell

I Coin Return nummer 24 skrev Big Boppers om ”Storstilt reeksport av flipperspill” til USA. Artikkelen ble skrevet mens eksporten var i full gang. Tre 40-fots containere ble sendt før jul dette året, og flere var på gang. Vi skrev at vi antok at antallet ville nærme seg 300.

Undertegnedes flipperinteresse er blitt bare mer og mer intens i tiden etter denne episoden, og det føles stadig mer frustrerende at så mange flippergodbiter dro tilbake til USA. For om mulig å få roet meg litt, satte jeg meg fore å komme til bunns i fakta om dette prosjektet, og med velvillig hjelp fra NLD har jeg lykkes med det.

Nesten 200 flippere
Kort oppsummert er de vitale data for NLDs flippereksport høsten 2001:

191 flippere ble sendt til USA
Pris: 675 dollar per stk
Mottager: Signature Sales and Service, Schaumburg, Illinois.

Salgssjefen hos NLD på det tidspunktet, Jan Åge Krogstad, kjente en av sjefene hos Signature Sales, en tidligere leder for den amerikanske automatbransjeforeningen. Det var slik handelen kom i stand. Prisen var den samme for alle, 675 dollar uansett type, og det var visstnok ikke noe krav at flipperne skulle virke, men de måtte være rimelig komplette.


I kø for retur til Amerika: Fremst står Jurrasic Park og bakerst i køen finner vi bilflipperen Getaway. Av begge disse ble 4 stk sendt til USA. Tre Royal Rumble ble reeksportert, mens en av hver ble sendt av Taxi, Swords of Fury og Flintstones (FOTO: Arne Asphjell).

Vi har snakket med selgeren Pat McMullan hos Signature Sales, og han kan fortelle at de var godt fornøyd med forsendelsen fra Norge. Alle NLD-flipperne er nå videresolgt fra firmaet, og de er på jakt etter nye containere. De har tatt inn 8-9 containere fra Europa de siste årene forteller McMullan, samt noen fra Sør-Amerika. Noen maskiner selges direkte til samlere, men de forhåndsselger gjerne deler av innkommende containerlaster til pinball-dealers.

De som har vært innom flipperbransjen vet at prisene på flipper varierer svært mye på samlermarkedet – grovt sagt fra 500 dollar til 5000 dollar. Som vi har skrevet om tidligere er noen av nittitallsflipperne svært etterspurt, for eksempel Medieval Madness, Twilight Zone og Addams Family. En pris på 675 dollar er derfor meget rimelig, selv om det tilkom en del fraktutgifter og kanskje også toll for å få dem tilbake til USA. En fin Medieval må du betale bortimot 5000 dollar for i USA.

Tre Medieval forsvant
I lys av dette er det svært interessant å vite hvilke flippere det var som dro over dammen. Det gir en viss pekepinn om hva som fortsatt måtte finnes her hjemme. Det har vi også fått vite av velvillige hjelpere hos NLD, og er vist i de to tabellene – en sortert alfabetisk og en etter antall eksportert.


Oddbjørn Vik hos NLD er klar til å putte klassikeren Funhouse i Amerika-containeren. Tre Funhouse ble returnert (FOTO: Arne Asphjell).

Vi ser bl.a. at tre Medieval Madness dro tilbake til Statene, og det er jo synd fordi vi vet at det er mange norske flipperentusiaster som ønsker seg denne. Hele 10 No Fear ble sendt tilbake. Dette er en meget rask flipper med mange baner, designet av mannen som populært kalles ”The Master of Flow”, Steve Ritchie. Verken i Norge eller i USA har denne vært så høyt oppe på ”Top Twenty” lista, men den er blitt mer populær i de senere årene. Personlig har jeg kjøpt en av Big Bopper kollega Bjørn Tore Kvamme, og den er egentlig tatt inn brukt fra Italia av et firma i Stavanger. No Fear er en av mine personlige favoritter.


Her ser vi playfielden på Medieval Madness. Et sentralt objekt er borgen øverst til venstre. Du sanker poeng bl.a. ved å skyte kula mot vindelbroa slik at den senkes, deretter må du få hevet gitteret i borgporten for å få klar bane inn i borgen. Klarer du å skyte kula inn i borgen, ”eksploderer” den med lyd og lys (FOTO: Arne Asphjell).

Det er også litt trist å registrere at hele 8 av den populære Theatre of Magic har forlatt Norge. Det betyr at den er blitt meget sjelden her hjemme, personlig kjenner vi bare til to (begge eid av boppere!), men det kan godt være flere.

Nyere flippere som Junk Yard, No Good Gofers og Roadshow dro også i bra antall. Derfor vil vi tro at det ikke er så mange igjen av disse heller, siden importen var beskjeden mot slutten av nittitallet.

En liten trøst er det å se at ingen Tales of the Arabian Nights er med på lista. Dette er en meget stilig og populær flipper, og norske flipperfantaster vil nok vite å ta godt vare på de som fortsatt måtte finnes i landet.


Shoppe i Sverige?
I Sverige er det fortsatt mange flippere ute på location (de har ikke så avgiftskåte politikere og tullete momsregler som oss!). Derfor er også samlermarkedet og tilbudet større i Sverige når det gjelder flipper. Vi antar derfor at norske flipperentusiaster i fremtiden vil orientere seg mot vårt naboland når de skal ”tette hull” i samlingen.

Arne Asphjell - 7/14/2003

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no




 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)














Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!