|
|
PRODUSENTINFORMASJON
|
Data East Pinball Inc. ble startet i 1985 av den kjente japanske videospill produsenten DataEast, som ville forsøke seg på flipperspill-markedet. All finansiering kom fra moderfirmaet i Japan, men all produksjon og utvikling foregikk i California, USA.
DataEast tok en stor sjanse på å investere mye penger i et allerede overfylt marked. På den tiden var det mange om beinet, og selv om DataEast hadde en helt annen måte og produsere maskiner på, så klarte de seg bra i mange år.
De allerede godt etablerte produsentene hadde flere utvikler team som jobbet parallelt med flere forskjellige prosjekter så de kunne få gitt ut flere alternative maskiner på samme tid. Dette er jo en ganske sikker måte og sikre produksjonen på, om man får et spill som ikke blir så godt mottatt blant publikum, så har man andre spill stående klart som man kan lansere umiddelbart og sikre inntektene på.
DataEast hadde bare en liten gruppe med utviklere, og som regel jobbet de med et prosjekt av gangen. Dette var en ganske risikabel måte og gjøre ting på, for om ordrene på spill gikk tregt, så tok det tid før man hadde en ny tittel og lansere.
Slik gikk det med spillet Hook som var under produksjon. Spillet ble meget forsinket i produksjonen på grunn av en softwarefeil som tok tid å finne. DataEast led økonomiske tap på grunn av at de ikke hadde noen annen tittel og lansere i mellomtiden, så tilslutt ble den største feilen funnet, men spillet ble levert med en rekke småfeil på grunn av at de ikke kunne holde det tilbake lengre.
Men til tross, DataEast fikk levert alle forhåndsbestillinger til rett tid senere. Etter tabben med Hook omorganiserte DataEast sin produksjonslinje, og har i ettertid klart og lansere alle sine 35 titler til beregnet tidspunkt.
DataEast kom inn som en frisk vind blant flipperspillprodusenter og et nytt håp for distributører for flipperspillene. De hadde i mange år tjent dårlig på å være distributør. Private fikk ikke kjøpe direkte fra fabrikk. Bally/Williams/Midway hadde satt opp som krav til sine distributører at de ikke fikk selge konkurrerende merker, og de som nektet og følge opp dette kravet ble utstengt som distributør.
Formålet med dette kravet var å skape seg et monopol på flippersalget, og å gjøre det vanskeligere for nykommere å overleve. Denne taktikken slo feil når det gjaldt DataEast, som tvert imot ikke lot seg skremme av Bally/Williams/Midway. De lot seg heller inspirere og jobber hardt for og komme seg inn på markedet noe som de også greide. Tidlig på 90 tallet ble DataEast saksøkt av Bally/Williams. Bakgrunnen for saksøkningen var at DataEast ble beskyldt for og kopiere design, playfield og elektronikken. Saken ble det ingenting av, men DataEast svarte med å trykke følgende tekst på solid-state-flipper kretskortene:
TY-FFASI = Take Your F**ing Flippers And Stick It Skulle være en klar nok beskjed om hva de syntes om Bally/Williams på den tiden.
DataEast holdt det gående fram til 1994, da selskapet på grunn av sviktende salg ble kjøpt opp av Sega Pinball Inc. På litt under 10 år hadde DataEast produsert 35 titler, kommet med en del nye oppfinnelser som solid-state flipper, solenoid plunger med mer. DataEast’s oppfinnelser ble etter hvert og finne i alle maskiner også fra andre produsenter. Selv Bally/Williams/Midway som prøvde det de kunne for å hindre DataEast og komme på markedet gikk etter hvert over til å bruke DataEast’s sine oppfinnelser i deres maskiner, selv om de visstnok aldri ville innrømme offentlig at DataEast hadde gitt dem nye ideer.
Det står virkelig respekt av DataEast sin historie, og takket være dem var de med på å utvikle flipperspill teknologien slik den er den dag i dag.
|
|
|
|
|
|