|
|
NYHETER
|
KNIPSEKASSEKONGE LARS BERG For en meget lydhør forsamling gjennomgikk tidligere knipsekasseprodusent Lars Berg sin personlige historie i denne bransjen. Det startet i 1969/70 og endte med konkurs først på nittitallet. En rettssak som Røde Kors sto bak tok dessverre knekken på trøndersk knipsekasseproduksjon.
Sin siste modell brukte Lars Berg 3 millioner kroner på å utvikle, men den kom aldri skikkelig i salg på grunn av at Røde Kors kjørte rettssak på konstruksjonsprinsipper de mente Berg hadde hentet fra deres finske leverandør. De vant ikke frem med rettsaken og måtte betale saksomkostninger for Berg, men for en liten bedrift i en tøff bransje skal det mye til å tåle tre år med runder i retten.
Kveldens vert Egil Opland (t.v.) i passiar med kveldens foredragsholder Lars Berg i Oplands veterankafe som inneholder mye brusnostalgi (FOTO: Stian E.) Lars Berg fortalte åpent om de utfordringer og prøvelser han har møtt i denne bransjen, men han virket ikke bitter. Han har hatt det moro. Han var mest bitter på en tidligere ansatt som hadde kastet i søppelcontaineren den eneste maskinen han hadde igjen fra sin første produksjonsserie på syv maskiner.
I egen samling har han et eksemplar av mesteparten av det han har produsert i den 20-årsperioden han holdt på, men er intenst på jakt etter den spesielle Capri knipsekassen som var hans første.
-Jeg har alltid vært en Reodor Felgen type, kunne Berg fortelle til automatinteresserte trøndere (FOTO: Stian E.) Og det er ikke bare knipsekasser Berg har produsert. Cocktailbord, video uprights, lottomaskiner og coin pushers finnes også som er signert Lars Berg, alle produkter levert i kabinett som oser av kvalitet. De fleste ble produsert av møbelsnekker Indergård på Klett.
Capri Coin, Silver Coin, Spar 7 er noen av de modellbetegnelsene Berg benyttet på sine knipsekasser. På åttitallet måtte en operatør betale ca 7.000 kroner for en knipsekasse. Bergs siste modeller kostet ca 30.000.
Bergs brosjyrepermer ble flittig studert av de som deltok på det kombinerte BIG BOPPERS/Trondheim Pinheadsmøtet (FOTO: Stian E.). Når fabrikken ble lagt ned, flyttet Berg mesteparten av delene som var til overs på et lager. Nå har han overtatt farsgården, og har planer om å gå gjennom lageret (ca 50 fulle paller!) og gjøre delene tilgjengelig for knipsekassesamlere. Han har også kassevis med brosjyreblad, og folk lot seg ikke be to ganger da han la ut flere av disse for fri forsyning.
Det kommer en mer fyldig omtale av bedriftshistorien til Lars Berg og med illustrasjoner av de ulike produktene i julenummeret av Coin Return.
Arne Asphjell - 9/19/2003
|
|
|
|
|
|