...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com





 NYHETER
EN OPERATØR MED UNDERHOLDNING I PORTEFØLJEN
Utbetalingsautomatene er manges ulykke. For operatørene er disse enarmede bandittene med trykknapper rene pengemaskinene. De fleste som har vært med på gullalderen utover i nittiårene er velbeslåtte millionærer i dag.

Denne artikkelen er hentet fra siste utgave av bladet Big Boppers og er gjengitt med tillatelse fra forfatteren. For mer informasjon om Big Boppers, besøk deres hjemmeside.

Jarl Knudsen i Mosjøen har også gjort det bra på å tilby Las Vegas stemning til spilleivrige nordlendinger. Men mer vedlikehold og mer slunken cashboks har ikke skremt Knudsen vekk fra underholdning. Fortsatt har han en håndfull flippermaskiner i drift.

Det er ikke for pengenes skyld, men fordi han har stor sans for flipper. Når han er ute på reise og ser en flipper han ikke har spilt på, kan du være viss på at han tar seg tid til å prøve. Han har drevet i bransjen siden midten av 80-tallet, og han har tatt vare på alle brosjyrer og annet informasjonsmateriell som angår flipper- og videospill. Han har også ført nøye statistikk for hva spillene har tatt inn per måned.


Fra sin fyldige brosjyreperm viser viser Jarl oss den stilige flyeren som ble laget for å selge Black Knight 2000. Den tjente seg inn tre ganger i første driftsår for Jarl.(FOTO: Arne Asphjell)

Spennende statistikk
Denne statistikken er meget interessant fordi den forteller mye om hvilke maskiner som var mest populære (i alle fall hos nordlendingene) og hvor mye det er mulig å tjene på de ulike typer underholdningsmaskiner. Jarl har gitt oss tillatelse til å dele disse ”interne forretningshemmeligheter” med Bopper-kolleger.

Det er en del overraskelser å finne Knudsens statistikk. Den desidert mest inntekstsbringende flipper i Mosjøen er Terminator 2. Størrelsen på cashboxen har selvsagt sammenheng med stedet dere en flipper er utplassert, men T2 har for eksempel spilt inn 100.000 kroner mer enn de to Addams’ene som Knudsen har hatt utplassert omtrent like lenge. Elvira og Jokerz blir vanligvis ikke regnet for å tilhøre elitedivisjonen blant flippere, men de har gjort det veldig bra i Nord-Norge. Black Knight 2000 tok tydeligvis nordlendingene med storm – i løpet av første året den var i drift hadde den spilt inn innkjøpsprisen tre ganger.


(FOTO: Arne Asphjell)

Twilight ingen suksess
Flippere som er populære hos dagens flippersamlere som for eksempel Star Trek the Next Generation (Steve Ritchie-klassiker) og Twilight Zone (Pat Lawlor klassiker) har slett ikke vært noen lukrativ business for Knudsen. Han gir da også uttrykk for at aldri har likt STTNG særlig godt – med sine mange optoer oppstår det ofte feil som setter den ut av spill.

Da vi besøkte Knudsen på ettersommeren i år, gikk vi sammen gjennom permen der han har samlet alle flipperbrosjyrene han har fått gjennom årenes løp, og vi fikk høre hans mening om de ulike maskinene han har hatt befatning med.


Det velter ut med hundrelapper når Jarl tømmer cashboksen på en utbetalingsmaskin. – Jeg prøver å unngå å tømme mens de som akkurat har tapt penger står og ser på, sier han. (FOTO: Arne Asphjell)

Veteran i bransjen
Jarl begynte å spille flipper som ung gutt i 1973, og han husker Bally Cosmos, 4 mill BC og Skyrocket fra denne tiden. Sistnevnte har han i kjelleren, for det ble nemlig slik at den interesserte unggutten begynte å jobbe for den lokale operatøren, Arne Steinar Johansen, i 1978. Sin første hjemmeflipper fikk han i 1979, og han ble etter hvert selvlært på flipper- og automatmekking. Han begynte i Postverket i 1982, og ved at han hadde akkord på postombæring og ble tidlig ferdig, kunne det kombineres med automatmekking.

Når Mosjøen-operatøren fant ut han ville gi seg, tok Jarl etter et mellomspill med en annen kar over businessen. Fra 1986-97 var han operatør på deltid, men gikk ned til halv stilling i Posten fra 1997 da utbetalingsautomatene tok helt over. Siden 2001 har automater vært hovedbeskjeftigelsen, og han har ikke angret på yrkesvalget – i hvert fall ikke foreløpig.

Nesten 100.000 spill på T2
Jarl har tatt godt vare på sine maskiner – et bevis på det er hans T2 som har tatt inn mer enn 350.000 og fortsatt står i spill i beste velgående (ser ikke nedspilt ut, ifølge Jarl). Innkastet var 5 kroner opp til 330.000 forteller Jarl, og det betyr at den har vært gjennom godt over 70.000 spill! Jarl regner med at gratis replay (match og over viss poengsum) utgjør omtrent 25% tillegg i antall spill.

Frem til 1989 kjøpte Jarl bare brukte Bally fra perioden 1979-82. De ble hentet fra kjelleren hos Stigum Company, og ofte fikk han med et par gamle flippere gratis når han var i Trondheim på handletur. Dyreste innkjøp var 2 stk Eight Ball Deluxe som til sammen kostet 7000 kroner.

Fra 1989 begynte han å kjøpe helt nye Williams-flippere. Det ble en opptur som varte til 1995, da han kjøpte sin siste helt nye. Fra Intermatic kjøpte han en FishTales for 3.000 kroner i 1996. Jan Krogstad (Intermatic) som drev kanalen i Trondheim solgte flere flippere billig på slutten av nittitallet.


Jarl demonstrerer hvordan en dreven operatør er i stand til å skifte flipperbein uten hjelp. Trikset er å balansere flipperen i 45 graders vinkel. (FOTO: Arne Asphjell)

Jokerz ble stjålet
Hva har skjedd med flipperne han har faset ut? En Twilight Zone ble gitt bort til en kamerat som hjalp til litt i ny og ne, en Corvette ble solgt til Amcar-klubben i Mo i Rana for 8.000 kroner, og noen er tatt inn på lager som deleflippere. En Jokerz som sto på Heilhornet Turisthotell ble rett og slett stjålet.

Underholdningsautomaten Jarl har tatt inn mest på er videomaskinen Atari Hard Drivin. Den har spilt inn ca en halv million. Et brukt bilspill (video) til 10.000 er en bedre investering enn flipper etter hans mening, og det er mindre vedlikehold på videomaskiner.


(FOTO: Arne Asphjell)

Bransje i bølger
Det Jarl har observert i de årene han har drevet med dette, er at det har gått i bølger: Først flipper, så video og nå til sist utbetaling. Video er helt uinteressant i dag i og med at de unge har det meste på data hjemme. Flipper gir egentlig ingen mening økonomisk siden utbetalingsautmater står for nesten all operatørinntekt. Ved siste opptelling på T2 (primo desember 03), viste cashboksen at dagsomsetningen lå på magre 31 kroner.

Likevel vil ikke Jarl gi flipper helt på båten. – Flipper er en del av meg, sier mannen som husker akkurat når, hvor og hvilken flipper han spilte på ferietur i Sverige, men hvilken bil han kjørte med – det husker han ikke.

Arne Asphjell - 1/11/2004

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no




 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)














Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!