...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com





 NYHETER
IMPORT OG SALG AV FLIPPERE I NITTIÅRENE
Nittiårene var på mange måter en gullalder for flipper. Da tenker vi ikke på inntekstpotensialet for operatørene. Norske automatoppstillere mistet helt interessen for flipper i løpet av denne perioden. Og det skyldes at utbetalingsmaskinene fullstendig tok over både interesse og omsetning. Norge gikk helt berserk på spillemaskiner i denne perioden – dessverre.

Denne artikkelen ble først publisert i Big Boppers medlemsblad i desember 2003, og er gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Gullalderen for flipper lå på et helt annet plan – det tekniske. Utviklingen startet for alvor på slutten av åttitallet, da de to store produsentene Williams og Bally gikk sammen til ett firma (1988). Det at kula kunne bevege seg i flere plan og langs ramper hadde kommet allerede i første del av åttiårene, men mot slutten av dette tiåret og utover på nittitallet ”eksploderte” utviklingen. Mange snedige påfunn så dagens lys – motorer som sørget for at spillet ristet (Harley Davidson, Earthshaker), magneter som akselererte kula (Terminator 2), en flipper som ”flippet” av seg selv (Addams Family) osv.

Mange fikse ”leker” på playfielden
Twilight Zone fra 1993 er en av de flippere som er mest full av fikse påfunn på playfielden: En tyggegummiautomat, miniplayfield med magnetiske flippere, en klokke og en spesiell keramisk flipperkule som har en helt egen oppførsel. Twilight Zone og flere av de andre mest populære flipperne fra nittitallet er designet av Pat Lawlor, som sammen med Steve Ritchie og John Popadiuk er blant de mest anerkjente designerne fra denne perioden da det virkelig ynglet med fikse påfunn som skulle gjøre spilleopplevelsen enda større. Alle de store designerne jobbet for Williams/Bally, som i løpet av nittitallet produserte de flipperne som i dag er mest etterspurt blant flippersamlere. Dessverre innstilte Williams/Bally produksjonen av flippere i oktober 1999, og det har ikke akkurat dempet samlernes interesse for å sikre seg godbiter fra denne perioden.


Ifølge statistikken kom det bare en Hurricane til Norge.

200 flippere i året til Norge
Stigum Company i Trondheim var norsk importør av Williams/Bally-flippere fra 1987 og fram til at en stor del av norsk automatbransje organiserte seg som Norsk Lotteridrift i 1998. Vi har fått tilgang til Stigums regnskapsdata fra 1991 og utover (vi arbeider med å få supplert med de årene vi mangler), og dette er interessant lesning. Først på nittitallet, da bl.a. Big Boppers var med på å arrangere NM i flipperspilling, var interessen på topp og importen ca. 200 maskiner per år. Nova Apparate i Hamburg var hovedimportør for Bally/Williams i Europa, og Stigum fikk sine maskiner via trailer derfra. I tillegg til Stigum importerte Oslofirmaet VendcoMatic flippere (DataEast/Sega og Gottlieb).


Men fra midten av nittitallet falt importen dramatisk, og et av de siste årene med ”tradisjonelle” flippere fra Bally/Williams (1997) var importen helt nede i 16 maskiner.

Det ser ut til at Stigums filosofi var å ta inn en ”prøveflipper” så snart en ny modell var tilgjengelig, og at antall som senere blir bestilt avhenger av mottakelsen testmodellen får.

Terminator på topp
I 1991 er det Terminator 2 som er den store vinneren med en import på hele 37 stk. Dette er en populær flipper også blant dagens flipperentusiaster, men det er for så vidt litt merkelig at det også ble tatt inn 24 eksemplarer av Bugs Bunny Birthday Ball. Denne har fått et ettermæle som er alt annet enn positivt – det rene hatobjektet blant flipperentusiaster.


Klassikeren Terminator 2 er konstruert av ”fartskongen” Steve Ritchie. I år fikk den sin oppfølger fra den eneste flipperprodusenten som fortsatt er i virksomhet, Stern. Terminator 3 er også signert Steve Ritchie.

Flipperen det kom flest av til Norge i forhold til totalt antall produsert må antageligvis ha vært Ballys Harley Davidson fra 1991. Den ble produsert i 1991 eksemplarer, og hele 28 av disse ble tatt inn til Norge. På grunn av den spesielle lisensen og det lave opplaget, er denne en av de dyreste flipperne fra denne perioden med en listepris på over 2000 dollar i Mr. Pinball Price Guide. Den er også dyr og etterspurt på samlermarkedet i Norge, og det skyldes ikke minst at mange motorsykkelklubber gjerne vil ha en Harley-flipper i klubblokalet.

Flipperprodusenten Sega/Stern kom også med en Harley-flipper i 1999, men den første Bally foretrekkes av mange fremfor siste variant.

Hull i statistikken
Dessverre har vi ikke fått tilgang til importtallene for årene 1992 og 1993, og derfor er vi ikke i stand til å si noe om hvor mange maskiner som kom til Norge av bestselgeren Addams Family. Men vi antar at rekorden med 37 eksemplar av T2 ble slått dette året. Hvis vi skulle komme til bunns i dette, kommer vi tilbake med supplerende informasjon i et senere nummer av Coin Return.

For året 1994 er det fotballflipperen World Cup Soccer som topper importen med 37 maskiner. Det er mange fotballgærninger i Norge, og en flipper med mulighet til å score mål slo nok godt an hos det norske publikum.

Tungsolgt JackBot
For 1995 er det interessant å merke seg JackBot. Det ble tatt inn 11 stk av denne, men disse skulle vise seg å bli ganske tungsolgte. JackBot er den tredje flipperen i en serie på tre – PinBot (1986), The Machine, Bride of Pinbot (1991) og den siste i rekka er JackBot, som har mye til felles med PinBot. Temaet er gambling, og den er en flipper med forholdsvis enkel playfield i forhold til sine samtidige. Det hadde nok sitt å si, samtidig som flipperbølgen er i ferd med å ebbe ut i Norge.

I en egen tabell har vi satt opp prisene på det norske markedet, basert på data vi har fått låne hos markedssjef Odd R. Hjelde hos Stigum. Av denne fremgår det også når det har vært spesielle tilbud. Av denne lista fremgår det at JackBot var helt nede i 21.750 kroner i april 1996 – og det er under den prisen det var for nye flippere ti år tidligere! Et år senere står det ”Ring for tilbud” på JackBot og flere til i tilbudsarkene Hjelde sendte ut til operatørene, så her var det virkelig muligheter til å gjøre kupp på en ”NIB” flipper (NIB: samleruttrykk – New In Box).


Medieval Madness på tilbud!
Men det mest spesielle tilbudet fra Hjelde kom 25. mars 1998. Da var det ”closeout” på bl.a Medieval Madness til 31.500 kroner! Hadde man visst det man vet i dag, ville ingen flippersamlere hatt betenkeligheter med å slå til på dette tilbudet. Medieval Madness er i ettertid blitt ”gullflipperen” fremfor noen, og en NIB Medieval ville bringe topp dollar på samlermarkedet i dag – kanskje nærmere $ 10.000.

Det er også interessant å sammenligne Stigums innkjøpspriser fra Nova med prisene de ble tilbudt for på det norske markedet. Grovt sagt kan man si at dollarkursen ble multiplisert med ti, og så kom moms i tillegg. Hjelde kan bekrefte at dette var ganske gjengs, og at man av og til kunne ha litt ekstra fortjeneste på at dollarkursen sank.

Hvis man sammenligner tabellen for import med de eksporttallene vi viste i forrige nummer av Coin Return, er det tydelig at det må være ganske få igjen av de nyeste titlene i Norge. For eksempel ble det tatt inn 16 No Fear, og 10 ble sent tilbake til Statene.

En stilig flipper som Theatre of Magic kom det 21 av hit til landet i 1995, og hele 8 ble returnert høsten 2001.


Internasjonal flipperhandel
Dette er trist å registrere når interessen for flippere fra denne perioden er så sterkt voksende i samlerkretser her til lands. Men vi får trøste oss med at importen fra land som Sverige og Tyskland har tatt seg sterkt opp bare det siste året. I min egen flippersamling er det flippere fra Italia (No Fear), Tyskland (Addams), England (Transporter), Sverige (No Good Gofers – hentet i Østersund i sommer) og Finland (Cirqus Voltaire). Dette avsløres bl.a av myntenheten på coin-døra, og på serienummer-lappen vil det også stå opprinnelig destinasjonsland for noen. Enkelte av mine utenlands-flippere er tatt inn av operatører som kjøpte brukt utstyr fra andre land.

Det er nok ikke urealistisk å tro at vi om noen år får se et mer internasjonalt marked for flippere, slik det i dag er for ”collector cars” og til en viss grad for jukebokser.

Klikk her for å laste ned komplett liste i PDF-format


Arne Asphjell har forfattet artikkelen og gjort undersøkelser i Stigums arkiver med god hjelp av flipperkollega Jørund Aakervik.

Arne Asphjell - 1/22/2004

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no




 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)














Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!