...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
EXTREME MAKEOVER: DEL 1
Hans Jørgen Grimstad fra Trondheim Pinheads har skrevet en omfattende artikkel om oppussingen av sin Joker Poker-flipper. Artikkelen vil bli presentert som en artikkelserie her på SpilleDilla.com.

Til min samboers store fortvilelse, så klarte jeg heller ikke denne gangen å stå imot. Jeg har kjøpt meg enda en flipper jeg ikke har plass til...

Arne Asphjell nevnte i en bisetning i en e-post i fjor at han hadde berget en håndfull flippere fra en låve et eller annet sted i Østerdalen. Arne sendte meg to bilder av en haug med flippere, playfields, bakglass, gamle sykler, høy og enorme mengder med støv. Ikke lenge etter befant jeg meg på et av Arnes topphemmelige flipperlager, ivrig etter å beskue de nyoppdagede skattene.


Vi snakker ikke om ushoppede maskiner her, som kun trenger en vask, lyspærer og ny slingshot-plastikk. Her har vi migrert fra shopping-domenet og inn i flipperarkeologiens og kuratorenes verden. Vi står ovenfor treverk i oppløsning, rustent metall, playfield-lakk det er mulig å beundre i tre dimensjoner, forvridde plastikkrester, bakglass uten blekk, ballutskytere som er bøyd i unaturlige vinkler, flere arter døde insekter, møkk i forskjellige varianter, høy, planterester, spindelvev, coin-bokser med mynter i valører som Norges Bank har nektet å veksle inn på 20 år. Og inni kassa – skikkelig norsk fjøslukt!


Teaser-foto fra Østerdalen, knipset av Arne Asphjell. Bakboksen til Joker Poker kan skimtes helt i front av bildet.


Maskinrestene det var snakk om var blant annet Flash, Soccer Kings, Dolly Parton, Kiss og Joker Poker. Exotica-fetisjisten Øyvind hadde lagt beslag på Soccer Kings (som faktisk var rimelig strøken). Kiss var reservert som delemaskin. Dolly Parton ville jeg kanskje valgt om jeg fikk betalt for det. Jeg hadde veldig lyst på Flash, i og med at dette er en tidlig Steve Ritchie maskin, men siden alt annet en nedre del av trekabinettet manglet, så blinket jeg meg ut Joker Poker som min prosjektflipper.

Ingen har uttalt dette, men det finnes muligens argumenter for at en må sannsynligvis splitter pine gal for å ta på seg et slikt prosjekt.

Økonomi
I de fleste prosjekter er det flere veier som leder til målet. Veivalget er gjerne en et resutat av hva en ønsker å optimalisere på. Penger, tid eller kvalitet?

Er jeg ute etter noe som kunne konkurrere med en NIB Joker Poker? Eller ønsker jeg kun å ha en spillbar maskin i ok stand? Alternativ 1 er sannsynligvis dyrere enn å kjøpe seg en strøken 90-tallsflipper. Et lite overslag kan bidra til å illustrere dette. Hvis vi antar at flipperen i utgangspunket koster noe nær 0 kr og at elektronikken er død, så må en for å få en strøken maskin minimum ha tak i:

• Ny plastikk: 50 - 150 $
• Playfield i ok stand. Denne må gjerne hentes fra utlandet og kan godt være billig, men frakten er drepen. Jeg fikk faktisk tilbud om en gratis og pen playfield fra Steve Kulpa, men det kom til å koste meg 275 USD i frakt
• Nytt bakglass. Dette finnes å få ta i NOS til 150 USD. Her må en regne med en 100 USD i frakt fra USA.
• Erstatnings MPU-kort 180 USD (Ni-Wumph eller Pi-1)
• Flipperbein. La oss være optimistiske og anta at vi får tak i strøkne bein lokalt til 500 NOK.
• Nye dekaler til skjørtet og coin døra. 25 USD.
• Utgifter til spakkel, sjablonger og spraymaling (+ webbing spray) til kabinett ? Vi antar at dette koster 500 NOK.
• Nye drop-targets: 60 USD fra Steve Young
• Nytt coil-driver kort. 80 USD.
• Flipperglass. 500 NOK.

Dette kommer i tillegg til de generelle playfield delene som eventuelle manglende coiler, assemblies, brytere, bumper caps, braketter, skruer, fjærer, lock down skinne, lamper, sikringer og så videre. La oss anta at vi snakker om en 1500 NOK i diverse delekostnad.


Vi antar da at displayene virker, at power-supply er ok og at power-supplykortet lar seg reparere. Jeg skal komme tilbake til de reelle kostnadene i siste del av denne artikkelen, men la oss for moro skyld summere punktene over.

Inklusive frakt og moms vil import av nødvendige deler fra USA, samt lokalt innkjøpte deler og materialer summere seg til noe under småkule 12000 NOK. Til sammenligning er det mulig å kjøpe en pen Joker Poker på eBay til godt under en tredjedel av dette beløpet.

De som arbeider i yrker hvor det er mulig å jobbe mye frivillig overtid kan regne på alternativkosten ved å ofre disse timene til flipper-restaurering istedet for å fakturere. Det er ikke usannsynlig at jeg kunne finansiert en Medieval Madness hvis jeg skrotet Joker Pokern og heller jobbet litt ekstra overtid.

Jeg valgte å forsøke å restaurere den på absolutt billigst mulige måte. Prosjektet fikk heller ta litt tid, og Joker Poker fikk heller beholde litt av sin rustne sjarm (patina kan også være et pluss).

Neste del i artikkelserien vil publiseres om ikke lenge...

Hans Jørgen Grimstad - 6/21/2004

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!