|
|
NYHETER
|
EXTREME MAKEOVER: DEL 2 Hans Jørgens artikkel om restaureringen av Joker Poker fortsetter i del 2. Det overordnede spørsmålet nå blir: er det verdt å kaste penger etter en “junker” fra 1978?
Dette er del 2 i en artikkelserie. Klikk her for å lese første del
Arne uttalte en gang at han ikke klarte å stå i mot hvis anledningen bød seg til å kjøpe flippere. Etter å ha oppdaget spilledilla og Trondheim Pinheads, så har det gått en del timer med surfing etter flippere til salgs. Vet aldri når en kommer over en kongedeal (Jeg trenger et par slike for å kompensere for tidligere kjøp...)
Det er litt artig å observere nye medlemmer i Trondheim Pinheads i løpet av første møte. Noen som kjenner igjen utsagn av typen ”Har du noe å selge?!”, ”Kjenner du noen som har noe å selge?!”. ”Hvor mye måtte du punge ut for å få tak i denne?” et.c.
Jeg begynner å bli litt mett av den desperate søkingen etter de nye spillene. Jeg ser nå at kjøpsanledningene kommer ettehvert. Før du vet ordet av det, så dukker drømmeflipperen opp. Det som riktignok kan være litt irriterende er at kjøpsanledningene gjerne hagler på rett etter at en har kjøpt noe annet...
Flipperhobbyen dreier seg om mer enn multimediaorgien du opplever på siste generasjon Bally/Williams/Stern. For min del er det spillet som er avgjørende for om en flipper appellerer til meg. Jeg tror ikke jeg er så langt fra målet hvis jeg påstår at dette ene og alene defineres av regelsettet og dynamikken filpperen. D.v.s. at multimediaeffektene som bidrar til at så mange velger 90-tallsflipper ikke har noen relevans for spillbarheten. Hvis vi tar utgangspunkt i ipdb, så er det pr. dags dato registrert 4661 forskjellige flippere. Noen som vet hvor mange forskjellige flippere som er laget i perioden 1990–2003? Svaret er – 226.
Jeg er ikke spesielt god i sannsynlighetsregning, men jeg vet at det ikke er spesielt trolig at absolutt alle kongeflipperne befinner seg i innenfor en serie flippere som ble produsert i en bestemt periode og som totalt ikke utgjør mer enn 5 prosent av den totale massen av de forskjellige maskinene som er laget.
Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke begynte å spille flipper i noen særlig grad før 1990 selv og bare har vage minner om flipperspill fra tidligere perioder.
De som ikke allerede har gjort det bør installere Visual Pinball versjonen av eksempelvis Flash eller Centaur. Disse representerer kanskje ikke noen estetiske høydare innen flipperverdenen, men spillbarheten er suveren! Vi kan dra paralleller til arkadeverdenen. Lyd og grafikk har med tiden blitt tilnærmet perfeksjonert, men hvor mange virkelig nye spillkonsepter har blitt utviklet siden midten av 80-tallet? Noen vil kanskje være uenige med meg, men i boka mi, så er Tempest (Atari, 1981) fremdeles det råeste arkadespillet som noensinne er laget.
Konklusjon for oss skårunger som kun har kjent til sølvkula fra begynnelsen av 90 tallet: Det er rimelig gode odds for å finne veldig bra spill som ble laget før denne perioden, og ikke trenger de koste skjorta heller! Finn dem og berg dem fra en sikker undergang! (Kommer du over en Black Hole, Haunted House, Centaur eller Fathom så er det bare å ringe til undertegnede :)
Seek And Ye Shall Find Jeg har jobbet i IT-bransjen i den del år, men blir stadig forbauset over hvor viktig internett er som ressurs i enhver hobbysammenheng. Tenk deg en tilværelse som privat flipper-entusiast uten å kunne disponere e-post eller web?! Joker Poker prosjektet hadde ihvertfall blitt komplett umulig.
Eksempelvis manglet maskinen driverkort. Et kjapt søk på eBay resulterte i en liste over flere mulige auksjoner over System 1 driverkort. Jeg la inn bud på 11 USD på et kort som befant seg i Argentina og mindre enn en uke etter ble det levert på døra av DHL.
Skjørtet på Joker poker og coin-døra hadde en del fadet og skadet dekor. Jeg hadde ikke spesielt lyst til å investere penger i ny dør eller skjørt, så repro-art syntes som en farbar vei. Pinball Rescue i Australia var en uvurderlig kilde for klistremerker og høykvalitets reproduksjoner av bakglass og playfield plastikk. Lee Feldwick og Gordon Williams drev dette på hobbybasis, men la dessverre ned virksomheten 31. august 2003. Jeg var så heldig at jeg fikk tak i et perfekt sett med klistremerke til coin dør og overlay til skjørtet rett før de la ned butikken. (I ettertid ser jeg at jeg var litt vel rask når jeg fylte ut bestillingen og derfor har fått tak i en overlay som hører til en litt tidligere generasjon av Gottlieb-flippere. Tvilsomt at jeg kommer til å skjende Joker Poker med feil type dekor, så den får ligge i hylla inntil videre.)
All plastikken på flipperen var ødelagt. Etter å ha søkt på RGP så fant jeg fram til Timothy Smith som for noen år siden annonserte at han hadde plastikk sett til Joker Poker for salg. Jeg futtet av en mail og fikk til svar at settene fremdeles var tilgjengelige. Han laget disse etter lisens fra Gottlieb og etter et par uker hadde jeg et strøkent plastikk sett + ”complementary Joker Poker Key Ring” i postkassen min. Rec.games.pinballs mest kjente Joker Poker-eier er sannsynligvis Steve Kulpa (System 1/80 afficionado extraordinarie). Han har lagt ut restaureringsbilder på nettsiden sin og har fortløpende solgt unna en del System 1/80-deler på eBay til en rimelig penge.
Et tips til de som sliter med System 1 reparasjoner er hobbyfirmaet til Steve, nemlig Big Daddy Enterprises (sannsynligvis oppkalt etter en eldre Williamsflipper). Her får du kjøpe repair kits til driver kort og power supply. Disse settene koster ikke mye og er uvurderlige i prosessen med å debugge og reparere kortene i disse maskinene.
Steve hadde nettopp slaktet en Black Hole flipper og la ut delene til salgs på eBay. Her var det masse goodies m.h.t. flipper/bumper assemblies som jeg trengte til Joker Poker prosjektet. Black Hole er System 80, mens Joker Poker er System 1. De mekaniske komponentene er rimelig identiske, så jeg kunne bruke disse delene i prosjektet mitt. 50 USD sikret meg mange kilo med deler som gjorde det mulig å fikse alt under playfielden (med unntak av to pop-bumper coiler og en coil stop jeg manglet). Jeg vant denne auksjonen, og Steve var så vennlig at han tilbød meg en rekke ekstra System 1 deler ”free of charge”. Skulle ønske det var flere slike selgere på eBay! Jeg fikk også tilbud om en gratis backbox og playfield, men fraktkostnaden kom til å bli såpass høy at jeg måtte si nei.
Arne hadde en lockdown skinne liggende som jeg fikk overta mot at jeg holdt øynene åpne for eventuelle Bally/Williams skinner som måtte dukke opp. Nytt glass til playfielden fikk jeg tak i hos Spillpartner i Trondheim
Game over og tilt-releene, monteringsbraketter for coiler, flippere, skruer og listverk ble gjenbrukt fra Sinbad deleplayfielden jeg fikk med på kjøpet av Arne.
Bein med riktig lengde fikk jeg tak i fra Kent Morgan Storemyr etter å ha annonsert på SpilleDilla.
Og resten bestilte jeg fra Steve Young... :)
Pinball Resource har en ganske nøktern web, men jeg har en mistanke om at Steve Young egentlig bare er et alias for Gottlieb, og at alle Gottlieb-delene til alle Gottlieb-flippere gjennom tidene fremdeles er i produksjon...
(D.v.s. bumper caps, flipperknapper, pop-bumper coiler, coil til baby flipper, coil stop, drop targets, orginalt score/instruction cards + Ni-Wumph)
Steve Young synes å ha noenlunde samme modus operandi som ”The Soup Nazi” i Seinfeld m.h.t. formalismen i bestillingsprosessen, men jeg må si jeg er svært positivt overrasket. 3 ganger har jeg revidert bestillingen min hittil ved å inkludere vage beskrivelser på ting jeg tror mangler med ett eller annet assembly. Dagen etter har jeg korrekt delenummer og pris i postkassen.
Neste del i artikkelserien vil publiseres om ikke lenge...
Hans Jørgen Grimstad - 6/24/2004
|
|
|
|
|
|