...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
FIREPOWER BERGET
En av de tre Firepowerene fra det beryktede Hamarsalget er nå reddet fra den kommunale avfallsdynga. En meget sliten 500-kroners maskin har fått nytt liv som hytteflipper. Her følger en liten rapport!

Artikkelen er skrevet og innsendt av Gustav Tollefsen

Del 1 - Valgets kval
Som fersk og optimistisk flipperentusiast satte jeg vinteren 2003 kursen mot Hamar. Vel fremme i de dunkle og skitne fabrikklokalene var det mange spennende gamle maskiner å velge mellom. Ettersom jeg er sci-fi entusiast falt jeg snart for en stilig rød og sort flipper med romfartstema. Tre slike Firepowere stod på rekke og rad lengst inn i lokalet, inneklemt mellom noen gamle Hulk-vrak og Alien Star flippere. Men hvem skulle jeg velge? En rask titt på de tre bakglassene fikk straks lokalene til å virke om mulig ennå tristere og kaldere. Hadde jeg vært noe yngre ville jeg nok sagt at alle glassene sugde vilt. Men 500 kroner er ikke mye, så jeg bestemte meg for å ta hånd om ett av disse ulykkelige utslitte vrakene. Etter å ha funnet maskinen med penest playfield ville jeg undersøke elektronikken i backboxen. Men den var låst og nøklene var beleilig nok vekk. En plutselig innskytelse fikk meg til å se om det var mulig å se kretskortene i backboxen gjennom åpningen under. Det hadde jeg nok kunnet - hvis de hadde vært der. Bare en av de tre Firepowerene hadde MPU- og driverkort, og det var maskinen med den styggeste playfielden. Jeg kikket meg raskt rundt til begge sider og lempet raskt backboxen med fullt sett kort samt kabinettet med finest playfield opp på tralla.

Del 2 - Reparasjon av elektronikken
Vel hjemme med fangsten ble naturligvis kretskortene nøye gransket. Sjokkert konstaterte jeg at den beryktede 40-pins interboard connectoren var veldig defekt - og det var syreangrep rundt batteriene. De eldgamle batteriene stod fortsatt i holderen, noe som forøvrig var tilfelle på mange av flipperene fra Hamarsalget. Mpu-kortet ble straks renset og batteriholderen skiftet. Interboardconnectoren viste seg umulig å skaffe, så her ble det loddet inn 40 ledninger mellom mpu- og driverkortet. Den stakkars Firepoweren nektet fortsatt å starte, så noe feilsøking måtte til. Det viste seg at reset-kretsen for CPUen var defekt. Mens jeg viftet rundt med proben og forsøkte å finne ut av hvor de manglende spenningene hadde tatt veien så jeg for meg en grisk operatør fortvilet forsøke å slå på bryteren for 1001 gang, i håp om at det slitne vraket ennå skulle kunne sluke noen kilo kronestykker. Jeg grublet også på hva som får en stor operatør som Imerslund til å bli så gnien at han deler slingshot-mylarer i to. Og hvem var det forvirrede individet som stappet aluminiumsfolie i sikringsholderen på powersupplykortet? Etter et lite uhell med de første transistorene fikk jeg til slutt skiftet transistorene i reset-kretsen for annen gang denne kvelden. Denne gangen satte jeg inn BC546 og BC556 i mangel av noe annet, disse har fungert bra i reset-kretsen siden. Omsider kom maskinen opp i audit mode. En kjapp test av displayene viste at det mangelet siffere og at det dermed måtte jobbes med master-display kortet. Jeg slo maskinen raskt av og på et par ganger og maskinen kom opp i attract mode. Attract mode på FP er kjent for å være bra, og det var ett rørende syn etter alt arbeidet. Maskinen var imidlertid lang fra stabil ennå, og her er en liste over andre ting som er utført underveis

Sound/Speech kort
Nye Eproms overalt - skiftet alle sokler.

PWS-kort
De fleste av tipsene fra marvin3m.com.

Bakboks
Fikset vakkel på Solenoid og Lamp voltage likeretterbroer.
Installert sikringer på AC-siden av likeretterene.

Master display kort
Skiftet to defekte digit-drivere UDN6118.

MPU-kort
Modifisert for 2732 Eprom i U14. Antall EPROMS dermed redusert med 3.
5 stk. IC-sokler skiftet, dermed forsvant en meget irriterende random reset feil.
Ny batteriholder og batterier.

Del 3 - Restaurering av playfield
Etter ca. 500 spill var det på tide med touch-up og clearcoting av playfielden. Etter dårlig erfaring med autoklarlakk bestemte jeg meg for gulvlakk. Det er en avgjørelse jeg ikke angrer et sekund på. Herved anbefales Scanox trestjerners blank gulvlakk! Til de svarte ringene rundt inserts ble en sprittusj av typen Schneider permanent-marker brukt. All annen touch-up ble gjort med acrylfarger. Ettersom jeg ikke hadde store forhåpninger om et godt resultat bestemte jeg meg for å gjøre jobben kjapt, uten fikling av noe slag. Resultatet ble bedre enn ventet, og jeg angrer nå naturligvis på at jeg ikke var mere nøyaktig! Et par sjefsavgjørelser måtte tas før arbeidet kunne starte. Akkurat denne FP-playfielden hadde noen megastygge decals over de store buede FIRE og POWER insertene. Disse decalene var så slitt at jeg valgte å slipe dem helt bort. Valgte også å løfte de seks inserts med target 1-6. De måtte opp for å få slipt dem "level". Dermed forsvant nummermerkingen på dem, et beskjedent offer for å få en plan playfield. Den vanskeligste touch-up jobben var kanskje det rare mønsteret på planeten som dekker hele området nederst på pf. Ved venstre slingshot var det stygge områder. Mixet en "elfenbensgulhvit" som ble lagt på først. Deretter ble det malt inn en mengde streker, firkanter og trekanter i forskjellige farger. Det er naturligvis håpløst å få slikt jevnt og plant. Valgte å la dette ujevne akrylmalte området være i fred til jeg hadde fått på det første tynne lakkstrøket. Deretter forsiktig sliping. Etter det neste tynne lakkstrøk var overflaten ganske bra. Til slutt ble den helt super. Vingen på Space-fighteren var også stygt skadet. Den grove teksturen var vanskelig å male, så jeg valgte å fylle området med svart og rød akrylfarge. Noen vil nok rynke på nesen over at man tar seg slike friheter. Det var i alle fall kjapt gjort!

Del 4 - Kabinett, bakglass etc
Etterhvert gikk det opp for meg at bakboksen hadde en merkelig slagside forover, ned mot kabinettet. Det var vanskelig å dytte pf helt inn i kabinettet, og bakre kant av playfield var buet nedover. Årsaken til alt dette var at kabinettet hadde begynt å gå i oppløsning langs foten til bakboksen. Foten hadde seget nedover og dratt med seg det meste på sin vei. Problemet ble fikset med noen nye forsterkninger og rikelig med hurtigtørkende epoxy. Foruten dette akutte problemet, så har kabinett, bakboks og bakglass vært nedprioritert. Det sitter fortsatt en tyggis på kabinettet, og bakglasset skriker etter pleie. Dette er ting som får komme etterhvert. Først og fremst vil jeg ha maskinen operativ. Alt annet kommer i andre rekke! Til slutt vil jeg benytte sjansen til å takke de som har kommet med tips her på forumet. Uten disse ville nok maskinen i beste fall blitt overført til drivbenktjeneste for gresskar og vannmeloner.

Getol
Innsendt artikkel - 7/21/2005

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!