...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
NO ONE ESCAPES THE BLACK HOLE!
Gustav Tollefsen (getol) har skaffet seg eksportversjonen av Black Hole. Denne er en noe ribbet versjon i forhold til non-eksport, og han har nå satt flipperen i orginal stand. Her kan du lese om denne prosessen samt andre utfordringer underveis.

NO ONE ESCAPES THE BLACK HOLE! Dette hevder i alle fall maskinen som står ved siden av meg, og det må vi vel gi den mye rett i. Jeg klarte i alle fall ikke å slippe unna da en Black Hole dukket opp på ebay.de for to år siden. Skulle naturligvis bare surfe bort en ledig stund og kikke litt, for man har da nok maskiner - alt for mange. Men hei sann! En Black Hole til salgs! Den har jeg siklet etter lenge - og Kent Morgan og Kristin skal jo nedover snart. Helt av seg selv og uten at jeg kunne stoppe den trykket min høyre pekefinger på venstre musknapp, og knappen "sofort kaupfen" var ugjenkallelig aktivert. Alt dette foregikk på brøkdelen av et sekund. Som legene sier - det automotoriske musklene gjør ting hjernen ikke har kontroll over. Hvordan skulle jeg kommunisere med den tyske selgeren når jeg bare har lært to tyske gloser, nemlig donnerwetter og schnell schnell? Heldigvis klaffet alt med Kent Morgan, og tysktalende Kristin tok seg av den videre kontakten med selgeren - begge deler til min enorme lettelse. Maskinen havnet i garasjen en stund, men i høst har den endelig fått oppmerksomheten den fortjener. Følgende små avsnitt er en opplisting av de feil og reparasjoner samt modifikasjoner som hittil er utført på maskinen, som nå funker bra. Helt til slutt i denne innledningen vil jeg bare si at hvis denne artikkelen kan bidra bare litte granne til at noen gir opp å fikse sin "Volcano" eller "Mars - God of War" og legger dem ut for salg så er hensikten oppnådd!


Nattens dronning!

Power supply
Tydelig at noe arbeid var utført av forrige eier, nytt potmeter for justering av 5V og ny ic-sokkel. En sjekk med multimeteret viste at kun 5 volten var i orden, de tre andre spenningene var skikkelig på jordet. Dermed ble to veldig defekte zenerdioder skiftet. Siden kortet likevel var ute ble nye .156 header pin connectorer satt inn overalt. To råstilige giftig-gule lysdioder fra Clas Ohlson erstattet de gamle brunrøde, og alle elektrolyttkondensatorer ble byttet. En grønn ledning ble loddet fast til negativ 5V/jord på undersiden av printen - mer om det senere, under "jordingsmodifikasjon".

MPU
Forrige eier sa at han hadde problemer med displayene. Det viste seg snart at årsaken var to elendige ic-sokler. Med nye sokler var problemene borte. Samtidig med denne reparasjonen ble alle de andre soklene på MPU-kortet byttet, unntatt en som så bra ut. Hater gamle ic-sokler og skifter dem nesten uansett. MPUen hadde ubetydelige skader etter batterilekkasje. Prøvde å rette opp dette med vask i konsentrert eddik og deretter vannrens, og til slutt rens med teknisk sprit. Ekstern batteriholder ble montert. Dette bør også gjøres på nyere maskiner - veldig nye og dyre maskiner gir veldig god grunn til å montere ekstern batteriholder. Husk at batterier kan lekke, uansett om maskinen er 5 eller 25 år gammel.


Mpu øverst til høyre

Driver kort
En 2N3055 effekttransistor for drop-target bank på nedre playfield var defekt. Drivertransistoren for denne, en MPS-U45 med tilhørende kollektormotstand var også ødelagt. Motstanden var faktisk brent helt av. En annen MPS-U45 var byttet tidligere, her hadde man kortsluttet tilkoblingene med slaskete lodding. Ellers var kortet helt superbt.

Sound/speech kort
Gottliebs system 80 maskiner som ble eksportert til Europa hadde enkle lydkort med få effekter / lyder. Maskiner produsert for hjemmemarkedet hadde "stort lydkort" med tale og mange flere lyder. Jeg valgte å oppgradere maskinen og kjøpte et skikkelig sound / speechboard fra quarterarcade.com. Det kostet 75 dollar men var verdt hver cent! Kortet fra quarterarcade kom fra Qberts Quest - og måtte ha nye eproms. I motsetning til det lille eksportlydkortet trenger det originale speech / soundboard sitt eget powersupply-kort. Dessuten må MPUen ha ny game ROM (eprom), slik at datahjernen vet at den skal bruke det store kortet. Det nye sound / speechboard powersupply ble handlet inn fra Frankrike, hos en guru ved navn Pascal Janin. De nye epromene er bootleg. Det ble det nok noe over 100 dollar for denne oppgraderingen, men hva gjør vel det når min maskin nå lirer av seg råkule fraser som f. eks: "No One Escapes The Black Hole" og "Re-entry Attempt Has Failed" med metallisk ekstragalaktisk stemme! Selve lydene er også flere og tøffere ... Kort sagt så anbefales denne oppgraderingen på det aller, aller varmeste. Sjekk om Pascal på www.geocities.com/system80pins/pascal.html


Men vi lar oss ikke skremme!


Stort lydkort med powersupply fra Pascal

Kabinett
I kabinettet foran bak myntskuffen sitter trafoene med likerettere og glattekondensatorer. Her var det frem med loddebolten igjen - for å rette opp forrige eiers slaskete arbeid. Det var satt inn en ny 12V glattekondensator, men den var festet med sukkerbit. Dessuten var det elendige loddinger på en diodebro, noen av ledningene kunne rett og slett nappes løs uten videre. Ledningsendene var ikke engang fortinnet. Skikkelig slurvearbeid! Hev inn en ny glattekondensator for 38V til solenoidene også, fordi en passende gratis kondis var tilgjengelig.


Elendige loddinger

Playfields
Orker ikke tenke på alt arbeidet. Feilkoblinger, kortslutninger, avbrente dioder, svidde coiler, manglende modifikasjoner. Orker ikke! Nevner bare helt komprimert og deprimert at 8 coiler er byttet. To av feil type og resten ødelagt av varmeutvikling. Årsaken til nedsmeltingen av alt dette kostbare kobberet finnes delvis i avsnittet "Popbumper driver boards". Heldigvis fikk jeg kjapt tilsendt nye såkalte "superflippercoiler" og korrekt upkickercoil av typen A-4893 fra Sandefjord. Sikringsholdere for direkte triggede coiler ble montert, defekte dioder erstattet og vendt riktig vei, defekt diode i switch matrix skiftet ("A" i BLACK drop target bank). Gnistdempende kondensatorer montert, defekte popbumper deler byttet. Defekte playfieldmonterte transistorer byttet ut og oppgradert med 5 stk. splitter nye 2N5879. Her velger jeg å ta med en godbit for eksperter: Marvins obligatoriske modifikasjon angående montering av pull-up motstander var for en av de gamle 2N5875 transistorene forsøkt utført med en germanium diode. Stikk den - en pull-up diode!!!


Pull-up dioden (midten) ble umiddelbart erstattetmed en 4,7k motstand (høyre)

Connectorarbeid
De aller fleste connectorene på BH er av typen IDC, dvs "insulation deplacement connector". Dette regnes som den absolutt dårligste connectoren man kan skaffe for penger. Det vil i lengden lønne seg å bytte ut alle disse med påkrympede connectorer, helst av typen "trifurcon", samt å skifte de såkalte header pins som er loddet fast på kretskortene. For å kunne gjøre dette arbeidet så trenger man en egnet krympetang. Marco selger en helt grei tang for 20 dollar. Mange av de gamle IDC-husene til connectorene kan brukes om igjen sammen med de nye connectorene. Sjekk Marvins for instruksjoner om dette! Svinejobben med å skifte mesteparten av connectorene for å sikre maksimal stabilitet gjøres bare på maskiner som ikke skal selges videre med det første. For de som vil jukse litt så selger Marco den viktige og ofte problematiske kabelen mellom MPU og driver ferdig laget, bare plug and play. De har også kabelen mellom powersupplyen og driverkortet - fiks ferdig med nye connectorer. Disse greiene kostet hhv. 30 og 8 dollars.

Popbumper driver kort
Joda, egne kretskort for hver enkelt popbumper! 6 stk. på en Black Hole. Kortene sørger for at man får "one shot" popbumpers. Dermed unngår man å svi av coilen hvis switchen henger eller noe annet rart skjer. Noen av mine kort var veldig moddet. Ombygd til direkte drift fra switchen ved hjelp av en påloddet liten transistor som trigget den store transistoren. Forrige eier nevnte problemer med popbumperene - og de forsvant ikke uten videre. Alle pbdbs måtte bygges om fordi de var av et gammelt og feilaktig design. Tre av effekttransistorene var defekte og ble erstattet med TIP-102. Skiftet også tilkoblingskontaktene, men dette hjalp ikke på problemene. Trøbbelet var at en av popbumperene trigget begge de andre - men ikke omvent. Etter veldig mye testing og feiling fant jeg et tips på rgp angående vibrasjoner. Viste seg at rystelsene fra en trigget bumper var nok til å fyre av de andre. En enkel sjekk hvis man har slike problemer er å legge en papirbit mellom triggeswitchene på "slavebumperen". Hvis problemet forsvinner er det på tide å justere litt på bladene!


Disse pbdb-kortene måtte repareres

Displayer
Mange liker de gode gamle Gottlieb displayene. De er umiskjennelige med sine svære tall og knalle blå farge. På en BH finner vi 5 stk. store 6-sifrede displayer og et lite 4-sifret. Displayene er montert på kretskort med noen få små icer og har edgeconnectorer. To av de store displayene var defekte, derfor ble noen brukte displayer kjøpt fra quarterarcade.com. Prisen er 7 dollar for de store og 5 dollar for de små - uten garanti. Noen av de jeg fikk var ekstremt svake og måtte regenereres. Man kobler da 8-12 volt til de ytterste connectorene på selve displayglasset og lar dette stå på noen sekunder. Regenereringen var svært vellykket. Les mer om dette fascinerende tema på Marvin!


Nydelige displayer!

Jordingsmodifikasjon
Går ikke i detalj om system 80 svakheter her, de som er interessert har sikkert studert Shaggys to dvder og Marvins guide om dette. Nevner bare helt kort at det er svakheter i jordforbindelsen mellom de enkelte kretskort samt mellom kretskortene og en stor sentral jordingsskinne rett bak coin-skuffen i kabinettet. Hovedsaken er å forsikre seg om at jordforbindelsen mellom alle kortene og til jordingsskinnen er solid. Dette gjøres best ved å strekke en splitter ny ledning fra jordingsskinnen og opp i bakboksen. Der kobles den til et nytt felles jordingspunkt, der en ny jordledning fra alle kortene også tilkobles. Legg merke til alle de grønne ledningene som er koblet sammen oppe i høyre hjørne av powersupplyen. Dette er de nevnte jordledninger - og dette er den aller viktigste fixen for en system-80 maskin.


Powersupplyet med jordingspunkt


Jordskinnen bak coinskuffen

Gjenstående arbeid
Kosmetisk. Free play ved å modifisere startknappen. Skifte massevis av connectorer for å unngå fremtidige problemer.

Deler ble kjøpt fra
www.p4p.no
www.marcospec.com
www.arcadechips.com
www.quarterarcade.com

Link: Black Hole på ipdb.org
Innsendt artikkel - 11/18/2006

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!