...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
BALLY - THE SHADOW (1994)
"Who knows what evil lurks in the hearts of men? The Shadow knows". Men hvem og hva er egentlig The Shadow?

The Shadow er en skikkelse skapt av forfatteren Walter B. Gibson (1897-1985), som først så dagens lys i 1931 i boken "The Living Shadow". Kort fortalt er The Shadow en slags spion, som med en rungende, humorløs latter tok knekken på alskens slemminger rundt om i verden. Gibson var ekstremt produktiv, og i perioden fram til 1949 rakk han å skrive 325(!) bøker om The Shadow, hans kumpaner og hans fiender. Publikum slukte disse pulp-bøkene med glede, og det ble laget både tegneserier, radiohørespill og filmer.

Den nyeste filmen om The Shadow kom i 1994, med Alec Baldwin som Lamont Cranston alias The Shadow, og John Lone som hans nemesis Shiwan Khan. Khan prøver å bygge en atombombe for å presse seg til verdensherredømme, og vår helt må prøve å stoppe ham. Enkelt og greit. Stilen i filmen har blitt karakterisert som en blanding av Dick Tracy, Batman, X-men og Supermann - litt mørkt og mystisk med en humoristisk mangel på selvhøytidelighet.


Artikkelforfatteren mekker på sin egen The Shadow-flipper

Over til flipperspillet - dette er tross alt ikke FilmDilla.com. I spillet er man The Shadow og det ultimate målet er å overvinne Shiwan Khan. Veien mot The Final Battle, som er navnet på "wizard mode" i dette spillet, består av fire ulike deler:

Khan Multiball - Når man har lyst opp K-H-A-N gjennom out- eller inlanes, kan man starte Khan Multiball fra en saucer midt på spillebrettet (treffbar fra øverste høyre flipper). Dette er en tre-ballers multiball hvor man får jackpot på ymse loops og ramper. Jackpotverdien kan dobles eller tredobles midlertidig ved å treffe de hhv. en og to av saucerne.

The Shadow Multiball - Shadow Multiball er også tre-ballers, og startes ved å få tre kuler locked. Starten av Shadow Multiball er en av de bedre kombinasjonene av lyd, lys og animasjon jeg har sett. Det kan også nevnes at lock-mekanismen kanskje er den desidert beste som finnes. Snedig bruk av magnet og gravitasjon er et stikkord, men den må egentlig oppleves.

Conquer The Battlefield - Øverst til venstre er det et ekstra mini-playfield som heter The Battlefield. For de som er gamle nok til å huske denslags, dreier det i bunn og grunn seg om en Breakout-/Arkanoid-variant: Ved hjelp av en "flipper" som styres sidelengs av flipperknappene, skal man få ballen til å treffe standup- og drop-targets langs sidene og øverst, og unngå at ballen ramler ut nederst. Etter et visst antall treff kan man vinne Battlefield ved å dytte kulen ut øverst, der drop-targetene nå holder seg nede.

Complete All Scenes - Spillet har som nevnt to saucers, kjent som Mode Saucers. Når man treffer en av dem, startes en av seks "scener". En av scenene er en utfordrende og god video-mode, mens de resterende er forskjellige multi- eller singleball "oppdrag" i form av loops eller ramper som skal treffes. Når alle disse fire oppdragene er utført, kan man starte The Final Battle.

Høres det enkelt ut? Yeah, right. Bare det å nå fram til denne wizard moden er en utfordring, og å faktisk klare den er faktisk noe de aller fleste aldri får oppleve. I tillegg til de ovenfor nevnte oppgavene, er det flere andre modes tilgjengelig. I tillegg er det mulig å oppnå opptil 7-way combo: tre loops og to ramper med en spillerstyrt "diverter" på hver rampe. Dette spillet blir man altså ikke ferdig med på et par dager!


Ubeskrivelig mange ledninger som skal monteres...

"When I want a challenge I play a game of The Shadow" - Brian Eddy

Produsert av: Williams/Bally, November 1994
System: Williams WPC-S
Design: Brian Eddy
Art: Doug Watson
Dots/Graphics/Animation: Scot Matrix, Eugene Geer
Lyd/Musikk: Dan Forden
Software: Mike Boon

   

Diverse linker:
Regler fra Pinball.org
Linker fra pinlinks.org
Stefan Ljungströms side om The Shadow
Mer informasjon finner du på IPDB.org
Repro av de to rampene
Rec.games.pinball: 7-way combo - How?
Rec.games.pinball: Et par avsnitt om The Shadow

Øyvind Møll - 10/21/2002

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!