|
|
NYHETER
|
PINBALL EXPO GA MERSMAK! Arne Asphjell er nettopp kommet tilbake fra Pinball Expo 2002 i Chicago. SpilleDilla.com har mottatt en lang og spennende reiserapport fra en tur som ifølge Asphjell var "En stor opplevelse som ga mersmak!".
Det er store sjanser for at jeg drar dit neste år også - hvis jeg ikke har brukt all ledig kapital på flipperkjøp i mellomtiden. Datoene for neste års messe er allerede fastlagt ifølge primus motor Rob Berk – 16. – 19. oktober – på samme sted, Ramada Hotell O’Hare. Kanskje er vi blitt så mange flippersugne nordmenn neste år at vi fyller et helt fly?
FOTO: Tom Mescher Opplegget for Pinball Expo var meget bra etter min mening. Fra 8.15 til ca 16.00 var det seminar med interessante foredrag, fra klokka fem og til midnatt var det salgsmesse og flipperspilling i to store haller. Her var det stemning! Når ca 130 flippere er i drift samtidig blir det mange spennende lyder – du følte det nesten som du vandret på en king-size playfield!
Pakket med kjendiser Det er flere flippershow i USA, men det er bare Chicago-showet som kan operere med omvisning på flipperfabrikk og et imponerende galleri av kjendiser fra denne industrien. Og du kunne snakke med dem! En av dem som imponerte mest var Steve Kordek – 91 år og 100% oppegående. Når designerne Barry Oursler og Steve Ritchie hadde sine ”fireside chats” var det den tidligere Williams-bossen Kordek som sufflerte når husken stoppet opp hos de yngre karene.
FOTO: Tom Mescher Jeg har omfattende notater fra seminar og peisprat med designere, men nøyer meg med å trekke fram noen momenter.
Råkjøreren Steve Ritchie Steve Ritchie hadde selv temaideen til High Speed. Årsaken var at han likte å kjøre fort i raske biler. Den utløsende episoden var da han ble stoppet av polisen i California da han kjørte sin Porsche 928 i 146 miles per hour og ble tatt ”straight to court”.
F-14 Tomcat var inspirert av Gulf-krigen, Rollergames var basert på et TV-show og Terminator 2 og Star Trek NG lisensierte tema fra filmindustrien. Star Trek var ”incredible fun to do” sa Ritchie, men la til at han syntes det ble ”too many mechanicals” i det spillet. T2 og STNG er de to spillene han har i sin egen samling, og sønnen hans har en Black Knight 2000.
Lawlors favoritt: Earthshaker Pat Lawlor var egentlig satt opp på fredag, men da det endelige programmet kom, var han blitt hovedforedragsholder på banketten lørdag kveld. Da hadde jeg dessverre allerede bestilt min returbillett til den samme lørdag kveld, men jeg fikk da truffet han (etter tips fra min norske flipperkollega Per) og stilt noen spørsmål. Lawlor fortalte at han har alle flipperne han har designet i sin egen samling. På mitt spørsmål om hvilket spill som var hans egen favoritt, kom svaret uten særlig betenkning: Earthshaker. Jeg er tilbøyelig til å være enig ut fra den noe begrensede erfaring jeg har.
TZ bidro til flipperundergangen De fleste hadde nok trodd at svaret ville blitt TAF eller TZ, men TZ sto ikke så høyt i kurs hos ”insiderne”. Industriens beste programmerer og ansvarlig for software på TZ, Larry DeMar, sa rett ut at han likte ikke TZ: For komplisert. Vanskelig å vedlikeholde for operatører og lite appell hos ”the casual player” – det blir for krevende å sette seg inn i finessene. Men OK for hjemmebruk, ifølge DeMar.
Mange hadde den oppfatningen at det som mange pinheads setter pris på, ”deep rulesheets”, var med på å berede undergangen for pinball. Folk skal skjønne raskt hva som er hovedpoenget med en pinball var det flere som hevdet, og South Park ble nevnt som et eksempel på dette.
FOTO: Tom Mescher For fete for flipper Tim Arnold, som jobber med å bygge opp et pinballmuseum i Las Vegas, hadde dette momentet med i sitt interessante foredrag om ”17 things that killed pinball”. Jeg skal ikke ta med alle hans momenter, men nevne ett til: - Amerikanerne er blitt for feite, de klarer ikke stå så lenge som fem minutter sammenhengende, sa Arnold. Og det sa han når det satt et par på første benk, rett under talerstolen, som sikkert veide et halvt tonn til sammen!
Arnold var forresten en hyggelig og entusiastisk fyr. Hos ham kjøpte jeg Roger Sharpes bok om Pinball som for lengst er utsolgt fra forlaget og som jeg har vært på jakt etter lenge.
- Jeg har alltid trodd at jeg var en ”norskie” sa Arnold, men da faren nylig døde, fant ut at han er av svensk avstamning. – Og jeg som alltid har fortalt svenskevitser, sa han.
FOTO: Tom Mescher Containerimport fra Taiwan Scott Sheridan fra Ohio fortalte morsomme anekdoter fra sin karriere som restaurerer og selger av flipperspill til private. Han tar ”house calls” – reparerer flipper hjemme hos folk på oppdrag. Det har hendt mer enn en gang at reparasjonen har bestått i å slå på bryteren under spillet. Folk slår det av og på ved å trekke ut kontakten i veggen, og tenker ikke over at noen kan ha fiklet med bryteren når det ikke virker. Scott henter mye av sitt råmateriale i containere fra utlandet, og de siste containerne har han tatt inn fra Taiwan. USA-made elektronikk importert tilbake fra Østen!
Cunningham bedre enn sitt rykte Jeg fikk også anledning til å bli nærmere kjent med Gene Cunningham, mannen som har kjøpt opp konkursboene etter Capcom og Bally/Williams. Han er slett ikke så ille som innlegg på rgp kan tyde på. Han er selv en samler som gjerne vil hjelpe andre samlere. Deleproduksjon er hans prioriterte oppgave. På messen viste han flere leveranseklare reprodeler til Kiss og Addams Family. Plastikksett, dekaler til kabinett og backbox til sistnevnte, pluss translite. Kvaliteten så ut til å være på topp, bortsett fra transliten som jeg synes så litt blass ut. ArcadeGrafix har nok klart den biten bedre.
Jeg fikk se en rikholdig bildekavalkade fra Genes store flippersamling, som fortsatt teller minst 1200 objekter selv om han solgte unna 600 maskiner for snart et år siden. Jeg spurte hvilke maskiner han fikk med på Williams/Bally-handelen, og det var mindre enn jeg hadde ventet: Bare STNG, Revenge From Mars, Creature from the Black Lagoon, Funhouse og High Speed var de han regnet som presentable fra dette boet. Pluss Lawlors ufullendte symfoni: Wizard Blocks.
Minst 7 millioner Williams-deler Men han har store varehus fulle med deler, minst 7 millioner enheter, og disse er til salgs gjennom underleverandører. Jeg kjøpte bl.a plastendestykket for playfieldglasset hos ”For Amusement Only”, pris 8 dollar per stk. Firmaet jeg tror jeg vil bruke for å få tak i originale Williams/Bally deler er PinballExpress.com. De er tydeligvis Genes egen favorittforhandler, og Chris i dette firmaet virket veldig grei.
God attest til RCT Omvisningen på Stern-fabrikken var et høydepunkt. Sjefen selv, Gary Stern, deltok entusiastisk både på omvisning og konferanse. En sann pinball-entusiast som gjør sitt beste for at denne industrien skal leve videre. Fabrikken med sine mange spansk-meksikanske løsarbeidere var nok ikke så profesjonell som Bally/Williams fabrikken jeg besøkte for snart ti år siden, men det ferdige produktet synes jeg er bra. Jeg spilte selvsagt Roller Coaster Tycoon som var turneringsspillet på messen, og syntes det levde godt opp til Pat Lawlor-standard. Steve Ritchie sa forresten at han mente RCT var det beste spillet Lawlor har designet. – Pat’s games tend to have too much stop and go, sa ”The Master of Flow” som han kalles, og han syntes flyten var fin på RCT.
FOTO: Tom Mescher Nyflipperlukt er topp For meg er lukt viktig, enten det gjelder biler, jukebokser eller flippere. Jeg elsker lukten av Wurlitzer jukeboks, men kan ikke utstå lukta av AMI. De indre organer av et Williams flipperspill gir meg meget gode luktfølelser, og det som var mest spesielt for meg med å spille RCT, var den herlige lukta av en brand new flipper som slo i mot meg. Deilig!
Det var også utrolig herlig å kunne velge å vrake i et utall av flippere av alle merker og årganger. Jeg spilte bl.a. SafeCracker og likte den godt, men som flipper- og bilmann ble jeg skuffet over Corvette. Kona var også med, og hun falt for WhiteWater.
Godt utvalg av EM-maskiner Sammen med Per fra Sandefjord hadde jeg en hyggelig runde i messehallene ved midnattstider på fredag. Vi spilte sporadisk på de mange maskinene og utvekslet flippererfaringer fra Norge.
Ellers var det artig å kunne spille på de gamle elektromekaniske maskinene – som det var mange av. Gamle og nye maskiner komplementerer hverandre på en fin måte. Så i løpet av vinteren vil jeg blåse liv i min Jolly Roger fra 1967.
Dinermadness Det var meget artig å spille i de sydende salene på messen, men det var kanskje enda mer stemningsfullt å gjøre det i flipperens ”naturlige habitat”. På lørdagen dro vi til Ed Debevic’s klassiske diner i Chicago sentrum, og der sto det to spennende parhester like innafor døra: Medieval Madness og Monster Bash. Det å slippe på egne quarters og spille flipper i de madness-omgivelser en ekte diner tilbyr, var stort.
Nytt Trondheimsmøte Jeg har ca. 10 diasfilmer fra USA-turen (som også omfattet besøk på veteranbilmarkedet i Hershey), og vil vise en lysbildeserie fra opplevelsene på første møte i ”Trondheim Pinheads”. Det berammes herved til tirsdag 5. november kl. 19.00, hjemme hos undertegnede.
Et lite utvalg fra undertegnedes handlerunde på Pinball Expo: Mike Pacak solgte 7 translites for 100 dollar. Du måtte velge syv forskjellige – han ville ikke ha kunder som skulle spekulere i salg på ebay. Kantlister av plast til translites for fem dollar, endelist for playfieldglass 8 dollar.
Krydder som Mirrorglaze balls (2 dollar per stk) må til, og gullfargede bolter (1 dollar stk) til Indiana Jones.
Førsteutgaven av Roger Sharpes pinball-bok måtte jeg betale 90 dollar for. En flyer til Getaway kostet 5 dollar hos Mike Pacak, men jeg økte verdien ved å få Steve Ritchie til å signere den. Minimanualer kostet 2 dollar.
Diverse plast til nøkkelringer kostet en dollar per stk. Plastskiver for å beskytte slingshots er en god investering (50 cent per stk), og original slingshotplastikk til TZ til 20 dollar paret er jeg godt fornøyd med.
Artikkelforfatteren trygt tilbake på sitt kontor, iført signert Pinball Expo-genser og med Star Wars: Episode 1 tronende i bakgrunnen
Artikkelen er innsendt av Arne Asphjell
Innsendt artikkel - 10/22/2002
|
|
|
|
|
|