...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK
Øyeblikket alle flipperinteresserte i Norge har ventet på er kommet. Splitter nye flippere er utplassert på sentrale steder i Oslo. SpilleDilla.com var tilstede på Kanalen den første kvelden Rollercoaster Tycoon var utplassert.

Rollercoaster Tycoon er designet den av den anerkjente flipperdesigneren Pat Lawlor, som også står bak to av de største titlene innen flipper: The Addams Family og Twilight Zone. Som alle andre flipperspill er også Rollercoaster Tycoon satt sammen for hånd, Stern Pinball Inc. har sin fabrikk i Chicago, USA. Stern Pinball Inc. er den eneste aktive produsenten av flipperspill som fremdeles er i bransjen. Temaet i Rollercoaster Tycoon eer hentet fra dataspillet med samme navn, som over en lengre periode har toppet alle salgslister verden over.


Slik ser backglasset til Rollercoaster Tycoon ut.

Rollercoaster Tycoon i Norge
Allerede 27. mai i år kunne SpilleDilla.com melde i denne artikkelen at det var rykter om et nytt flipperspill fra Stern Pinball Inc. Siden den gang har ryktene blitt bekreftet, og for noen uker siden kunne det bekreftes i denne artikkelen at Rollercoaster Tycoon også kommer hit til landet!


Masse farger, masse ramper, masse lamper, masse action!

Onsdag 13. november ca. klokken 14:00 ble Rollercoaster Tycoon satt ut på Kanalen Underholdningssenter i Oslo. Klokken 19:30 på kvelden troppet ivrige entusiaster fra SpilleDilla.com opp for å gjøre en skikkelig gjennomgang av maskinen. Undertegnede, Christoffer Martinsen, Joachim Cedergren og Are Stig Larsen møtte opp, og nærmest ”løp” maskinen i møte der den stod i all sin prakt, plassert til venstre for ”Star Wars: Episode 1” og ”Revenge From Mars”. De to sistnevnte maskinene har stått på Kanalen en stund, og kunne med fordel fått en overhaling av servicepersonale.

Formålet med utflukten var naturlig nok å prøve Rollercoaster Tycoon, men også å prate med lederne av Kanalen Underholdningssenter og å komme i kontakt med andre flipperinteresserte. SpilleDilla.com hadde derfor med et lite info-ark som Kanalen var så vennlige å la ligge i ”resepsjonen” for de som ville vite med om den nye flipperen.

Vurdering av flipperen
Det første overblikket virket svært lovende. Maskinen ble nøye inspisert, playfield ble gransket og alle detaljer ble undersøkt. I ettertid kan man kanskje erkjenne at denne undersøkingen må ha sett en anelse suspekt ut. Men en ekte flipperentusiast bryr seg ikke om sine omgivelser når han ser en splitter ny flipper!


Den heldige førstetesteren: Christoffer Martinsen.


Som dette bildet illustrerer, er Rollercoaster Tycoon en flipper som virkelig setter følelsene i sving hos spilleren...

Etter en liten prat med Kanalens ansatte var det på tide å teste maskinen. Et hellig øyeblikk som man har gledet seg lenge til. De første par rundene er det vanskelig å få konsentrert seg skikkelig, siden man er så oppspilt over å se flipperen man har lest så mye om. Men etter kort tid begynner man å forstå maskinen bedre og man tar til seg alle inntrykkene.


Artikkelforfatteren selv tester Rollercoaster Tycoon. Ansiktsutrykket taler for seg...

Rollercoaster Tycoon går i kategorien ”gladflipper”. Her er det masse farger, morsomme tegninger og detaljer. Temaet er fengende og så lenge man ikke lar seg irritere av det beryktede hoppende trollet så er temaet og helheten i flipperen svært fornøyelig. Dette hoppende trollet har vært en kilde til mye debatt blant entusiaster i USA, på grunn av at trollet ikke har noen som helst forbindelse med det opprinnelige dataspillet. Undertegnede og de andre som testet spillet på Kanalen syntes imidlertid trollet bare var morsomt, men til tider en anelse hyperaktivt...


Det omdiskuterte trollet. Slettes ikke så ille som ryktene vil ha det til.

Kabinettet har sterke og klare farger, med den velkjente Rollercoaster Tycoon-logoen på sidene. Det eneste som sjenerer litt er en litt uheldig stor gul ”stjerne” som sier ”Based on the best selling PC-game”. Denne ødelegger litt, både på kabinettet og på backglasset. Det er spekulert i at denne er plassert såpass synlig på grunn av kontraktsmessige årsaker med rettighetshaverne av navnet.


Kabinettet er praktfult! Store logoer i flotte, klare farger preger hele kabinettet.

Belysningen av playfield er svært god, et rikelig antall pærer sørger for en lys og oversiktlig playfield. Det savnes imidlertid litt mer ”show”. Lampene og flasherne er ikke så aktive som man kanskje er vant til fra tidligere flippere. Når flasherne først er aktive, så er belysningen på playfield så intens fra før at man sjeldent legger merke til dem.


Testperson nummer tre: Joachim O. Cedergren i konsentrert spilleposisjon...

Rampene er virkelig i toppklasse! Sjeldent har man sett et lignende oppsett av komplekse og interessante ramper. De er fargerike, kreative og føles utrolig ”tighte”. Rampene er laget for å skape en illusjon av ”Rollercoasters” for flipperkulen, noe man i aller høyeste grad har lykkes med. Spesielt den gule rampen utmerker seg, hvor kulen sakte glir framover, før den kastes ned et bratt stup, kjører i en halv loop nede ved flipperne og ender opp på motsatt side av der den begynte. En lignende konstruksjon har man tidligere sett på flipperen Batman Forever (Sega 1995).


Are Stig Larsen klamret seg fast til High Score-lista... En spiller i toppklasse!

Displayet er en historie for seg selv. Flotte animasjoner og mye informasjon. Dette er spennende å se på, men til tider såpass spennende at det tar litt av konsentrasjonen bort fra playfield – som igjen gjør at man mister ballen.


Hovedmålet i Rollercoaster Tycoon er å åpne en fornøyelsespark og å skaffe flest mulig gjester til parken. Dot-Matrix displayet er informativt, men tar ofte mye av oppmerksomheten vekk fra selve playfielden.

Generelt føles Rollercoaster Tycoon som en godt designet flipper med mange bra shots og spennende utvikling av gameplay. Spillet har ikke den dybden mange kjenner igjen fra tidligere Lawlor-titler, men det er likevel lang mer enn hva man er vant til fra for eksempel en rekke Sega-produserte titler. Rollercoaster Tycoon er langt bedre enn de fleste Data East og Sega-titlene på markedet, men samtidig ikke helt på høyde med hva Williams presterte i sin storhetstid. Det skal samtidig sies at Stern i aller høyeste grad er inne i et godt spor!


Det er ikke ofte man opplever at operatører setter åpningene til minste mulige mellomrom. All ære til Vendcomatic for dette. Men... Kulen hadde en lei tendens til å sette seg fast i dette litt for smale mellomrommet. Vendcomatic er kontaktet angående dette og vil utbedre problemet før helgen.

Hjertelig velkommen til Norge, Rollercoaster Tycoon! Vi elsker deg allerede! Vi kommer naturligvis tilbake med mer informasjon om Rollercoaster Tycoon i tiden som kommer...

Christian Grande - 11/14/2002

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!