...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
TRØNDERNE ER BEST PÅ FLIPPER
Det har vært arrangert to norgesmesterskap på flipper, i 1991 og 1992. Det ble trøndersk seier begge gangene. Nå er det på tide for andre landsdeler å ta revansj! Arne Asphjell har skrevet en spennende artikkel fra mesterskapene i 1991 og 1992.

I mai 1991 skulle det være Amcar-utstilling i Trondheim. Dette var et par år etter at jeg hadde fått skuddet på jukebokser og hadde startet Big Boppers – an Association for Norwegians Infested by the Jukebox Virus. Denne interessen hadde satt meg i kontakt med Tor Stigum, Trondheims største automatoperatør og importør av Bally/Williams flipperspill.

Det var han som kom med forslaget om å arrangere en flipperturnering i forbindelse med Motorama-utstillingen i Nidarøhallen. Ballys Harley Davidsson og Data Easts Checkpoint var nylig utgitte flippere med racingtema, og disse måtte egne seg godt som turneringsmaskiner, mente Stigum.

Jeg (Arne Asphjell) hadde fått jobben som PR-sjef for Motorama, og tente på ideen med en gang. Det gikk ut bud til medlemmene i Norsk Automatbransjeforening med oppfordring om å kåre lokale flippermestre som kunne sendes til finale i Trondheim. Nova Apparate i Hamburg, hovedimportør av flippere til Europa, ble kontaktet og var med på notene. De skulle sende den tyske flippermesteren til Trondheim, og de ville stille med premie og diverse andre effekter.


Standardannonsen operatørene ble oppfordret til å sette inn i lokalavisene våren 1991.

På grunn av forholdsvis kort tid mellom annonsering og grand finale i Trondheim, var det ikke så mange operatører som ble med, men Telemark, Oslo, Bergen, Røros, Steinkjer og Trondheimsregionen var representert i dette første offisielle flipper-NM.

I slutten av april dro jeg til USA i forbindelse med jobben på NTH, og benyttet anledningen til to interessante flipperbesøk:
- Steve Epstein som drev Broadway Arcade i New York og hadde arrangert flere USA-mesterskap
- Bally/Williams og markedssjef Roger Sharpe i Chicago for å samle stoff til et “flipperseminar” i forbindelse med Motorama.

Hos Steve Epstein fikk jeg nyttige tips om å arrangere en slik turnering: Hver deltaker spilte en runde på to ulike flippere. De fem beste på hvert spill fikk plasspoeng - den med høyeste poengsum fikk 10 poeng, nest høyste 8 poeng, 6, 4 og 2. De som fikk høyeste poengsum sammenlagt gikk videre til finalen.


Steve Epstein i New York, ekspert på å arrangere flipperturneringer, hadde gode råd å gi en novise fra Norge.

I dette første mesterskapet var det 21 deltakere plukket ut av operatører i lokale turneringer, og fem deltakere til konkurransen ble etter kvalifisering plukket ut blant de besøkende på Motorama. De fire som havnet i finalen 12. mai var i den rekkefølge de kvalifiserte seg: Roger Berg, Trondheim, Geir Friberg, Telemark, Jon Vidar Eke, Asker og Martin Abrahamsen, Ålen.

Det var mye nerver i finalen, og det ble den med dårligste kvalifisering som tok en ganske suveren seier: Morten Abrahamsen, Ålen. Han scoret 14 millioner på Harley Davidson og 4 millioner på Checkpoint. Abrahamsen tok like godt innersvingen på den tyske mesteren Armin Böenisch også.

Stigums plan var å sende vinneren til VM i New York, men den fåmælte, snustyggende møbelsnekkeren fra fjellbygda Ålen var lite lysten på dette, og valgte i stedet en videospiller som premie. Pluss at han fikk ”oscarsatuett” fra Nova og et elektromekanisk flipperspill fra Stigum.


Norgesmester på flipper 1991, Morten Abrahamsen fra Ålen, forsøker å forsvare mesterskapet i Bø sommeren 1992. Da ble det andreplass.

Flippermesterskapet fikk en del presseoppslag og var såpass vellykket at Stigum ville kjøre nytt mesterskap året etter. Da ble det i god tid tatt avtalt med Sommarland i Bø i Telemark at mesterskapet skulle arrangeres i deres spillehall, ”Las Bøgas”.

Noen flere operatører deltok i kåring av lokale mestre denne gangen, men den store oppslutningen fra automateierne ble det ikke. I flipper-NM 1992 var det 25 deltagere, og da var også sekretær Knut Iversen fra Big Boppers med og Tor E. Gunstrøm (Dizzie Tunes) fra vertskapet. Big Boppers la et meget vellykket sommermøte til Bø denne varme helga, 4. og 5. juli.

Også denne gangen ble det benyttet to helt ferske flippere: Getaway og Addams Family, og samme system for plasspoeng. Seks av de 25 deltakerne gikk videre til finalen, som ble vunnet av trondhjemmeren Lars Holmberg, Stigums egen kandidat.

Resultater fra finalerunden (tall i millioner):
NavnStedAddamsGetaway
Lars HolmbergTrondheim44,5121
Morten AbrahamsenÅlen43,587
Sondre HogstadKragerø7714
Kjell IversenKongsberg50,510
Ivar GranliRøros32,520,5
Trond SagfossSkien13,517,5Stor pokal til Norgesmesteren 1992, Lars Holmberg, som her intervjues for TV Norge av Tor Gunstrøm.

10 år siden sist
Sist sommer var det altså ti år siden sist det ble kåret en norsk ”grand champion” på flipper. Med en sterkt økende flipperinteresse er det derfor på tide med et nytt flipper-NM, slik at andre regioner kan få sjansen til detronisere trønderne fra flippertronen. La oss ta de lokale turneringer i løpet av våren, et NM til sommeren og landskamp Sverige-Norge til høsten!

Artikkelen er skrevet av Arne Asphjell


Innsendt artikkel - 11/18/2002

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!