...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
BALLY - ELVIRA AND THE PARTY MONSTERS (1989)
De fleste som har hatt interessen for flipperspill en stund kjenner godt til Elvira And The Party Monsters (EATPM) som var en meget populær maskin på slutten av 80 tallet, og et godt stykke inn i 90 årene.

EATPM fikk senere en oppfølger i 1996 med Scared Stiff, som er en mer avansert maskin, men har mange likheter med "originalen".

Spillet er basert på ”Elvira – Mistress of the Dark” som er/var en populær Tv-serie i USA. TV-Serien er en blanding av skrekk og humor, med hovedvekten på den humoristiske delen som tydelig går fram i spillet med mange morsomme kommentarer. Filmen er sluppet på DVD, og kan bestilles fra www.dvdstrax.com (filmen finnes kun som Sone 1). For å se litt nærmere på Elvira kan du ta en tur innom www.elvira.com. Her finnes også de to Elvira maskinene nevnt.


EATPM så dagens lys like etter sammenslåingen av Bally og Williams, denne maskinen er altså et resultat av de to produsentene som gikk sammen om å lage flipperspill. Dette kan tydelig sees på EATPM, da den bruker et typisk Bally-kabinett. Ser man under ”panseret” så vil man finne 100% Williams-deler/systemkort, heldigvis får man si, da Bally sine løsninger ikke alltid var på høyde med Williams. EATPM er bygget på Williams System 11 teknologien som ble brukt i maskiner fra 1988-1990.


Design:
Jim Patla (Mata Hari,Playboys,Rolling Stones med mer)
Dennis Nordman (BlackWater100, Demolition Man, WhiteWater)
Dennis Nordman var også med på design av oppfølgeren til EATPM, ScaredStiff, men det ryktes om at han ble tatt av prosjektet før maskinen var ferdig utviklet. Dersom man studerer bakglasset på Scared Stiff, vil man se en bok med tittelen ”Black Thursday” som skal referere til den dagen Dennis Nordman samt andre gode designere ble tatt av prosjekter og oppsagt på grunn av nedskjæringer.

Grafisk: Greg Freres (Medieval Madness, Star Trek:TNG)
Lyd: Chris Granner (Funhouse, Monopoly, RollerCoaster Tycoon)
CPU: Williams System 11B, Solid State
Antall produsert: Ca. 4000, start av produksjon Oktober 1989.

Spillebrettet er enkelt oppbygget slik at det er lett å ha oversikten over de forskjellig mål man skal treffe for å oppnå poengene. Belysningen på spillebrettet er meget behagelig og god, samt at dekoren og fargevalget på spillebrettet gjør dette til en drøm å spille på. Man har full oversikt over alle treffpunktene samt at alt er laget til meget pent og ryddig. Dessverre har vi sett på enkelte av de nyere flipperspillene en tendens til å ha spillebrettet fullt med all slags plastikkdeler som ikke har annen funksjon enn å være til pynt, eller for å si det på en annen måte – å være i veien for mye av spillbarheten, samt meget innviklede regler.


Selv om Elvira har et enkelt spillebrett er det på ingen måte en kjedelig maskin. Her er det masse av ting som er en utfordring til spilleren, og her er det ingen lettjente million poeng å hente. Her må man virkelig jobbe for poengsummen !

Elvira ha en ekstrem god kombinasjon av lyssetting, musikk og tale som gjør at man fort blir revet med i spillingen. Særlig kan lys- og lydshowet ved start av multiball nevnes, da dette er utført på en helt genial måte for å heve pulsen hos spilleren et par hakk. Spillebrettet legges helt i mørke før man deretter får oppleve en super lyssetning kombinert med en herlig orgelmusikk. Man kan nesten føle at det går kaldt nedover ryggen på en i de sekundene før kulene blir spyttet ut på spillebrettet, og pulsen er på maks.

En annen morsom sak er et par dansende monstre som garantert vil frambringe latter hos spiller og tilskuere.

Bakglasset er også meget dekorativt med mange små detaljer og fin belysning.

*Varulven som tar Elvira på skulderen ryktes å være designer Dennis Nordman.

*På gaffelen Elvira holder står det ”I love Smarkie”, som refererer til ektemannen og manager Mark

*På en av Pizza boksene som Frankenstein holder står det ”Tony & Barb” som refererer til flipperdesigner Tony Ramunni og frue.

*Slingshot plastikken på spillebrettet er dekket med bein, som er en hilsen til designeren Dennis Nordman som hadde en motorsykkel ulykke da EATPM var under utvikling. Dennis designet nesten hele spillet fra sengen på sykehuset, så dette var en liten hilsen fra de på fabrikken til Dennis.

*På spillebrettet er det bilde av en stabel med pizzaesker, og tar man nærmere titt vil man se at på en av dem står det ”Pinball Petes”. Dette er navnet på spillehallen som flippersamler Tim Arnold en gang i tiden eide.

Det er tydelig at de hadde det morsomt under utviklingen av EATPM!


Tips:
Dersom du kommer over en EATPM er det noen punkter du kan spesielt holde utkikk etter. EATPM var spesielt utsatt for slitasje rundt bolte festene på beina. Alle maskiner er utsatt for slitasje her, men EATPM hadde en spesiell svakhet som fikk selve dekoren rundt dette punktet til å bli skrukkete og til dels flasse av. Dersom du kommer over en maskin som ikke lider av dette, er denne noe mer sjelden og har en større verdi.

På grunn av Elviras dristighet (i følge amerikanerne) ble det fra fabrikken vedlagt en liten dekor som man kunne dekke til kløfta på Elviras struttende attributter ved behov. På nesten samtlige maskiner ble aldri denne dekoren installert, og ofte kastet eller rotet vekk. Kommer du over en maskin med denne originaldekoren inntakt, er denne meget sjelden!

EATPM er å regne for en klassiker for samlere, og det skulle ikke være det største problemet for nye interesserte i å få prøvd denne her i landet da denne var umåtelig populær i sin tid. Dersom du skulle komme over en slik maskin, er den absolutt verdt å ta en nærme titt på. Selv om det fokuseres mye på nyere typen spill, finnes det mange gode og underholdene spill før DMD teknologien som dessverre ikke fanger folks interesse. Det anbefales å ta en nærmere titt på denne generasjonen med spill, for her venter det mye underholdning og spenning!


Tor Even Skjervø - 11/26/2002

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!