...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
FORSLAG OM ENDRING I LOTTERILOVEN
Regjeringen har lagt ut til høring om endring i lotteri- og pengespillovgivningen som vil gi Norsk Tipping monopol på utplassering og drift av utbetalingsautomater. I et allerede hardt presset marked vil nok en endring i lovgivningen bety kroken på døra for de fleste operatører dersom regjerningen får der som de vil.

I de siste årene har det vært en formidabel økning av i antall utbetalingsautomater, som man finner på nesten enhver butikk eller kiosk. I kjølvannet av denne suksessen med slike typer spill, har mange nye firma investert store summer i et allerede presset marked i kampen om spillelystne nordmenn. I dag finnes det nærmere 19.000 utbetalingsautomater av diverse typer i drift her i landet fordelt på omtrent 100 operatører. Dersom forslaget fra regjeringen blir godtatt skal dette antallet reduseres til omlag 10.000 spillemaskiner.

Det er flere grunner til at regjeringen ønsker å gi enerett på drifting av utbetalingsautomater:
-Automatene vil forsvinne fra småsteder der folk ferdes, og vil kun bli å finne i storkiosker, serveringssteder og spillehaller.
-organisasjonenes inntekter sikres.
-Antallet automater reduseres betydelig.
-Automatene blir mindre synlige i det offentlige rom.
-Håndhevingen av 18-årsgrensen forbedres vesentlig.
-Myndighetene får full kontroll med automatenes funksjonsmåte.

Regjeringen begrunner forslaget om å samle automatene på større steder med at disse ikke blir så lett synlige i offentlig rom, og en håndhevning av 18 års aldersgrense blir lettere å gjennomføre. Videre blir det påstått at om automatene blir mindre tilgjengelig i offentlige rom, vil problemet med spilleavhengighet reduseres. Noe av overskuddet fra automatene blir også foreslått bevilget til behandling og forebyggende informasjon om spilleavhengighet.


En endring i lovverket er planlagt iverksatt i 2004 med en gradvis overgang fra systemet som er pr. dags dato til 2005 da det nye lovverket skal tre fullt i kraft.

Dagens type utbetalingsautomater vil da bli erstattet med type videopoker spill som allerede i dag er en stor suksess i Canada og Sverige.

Blir lovforslaget godtatt er det er det ingen tvil om at det er mange operatører og organisasjoner som går en tung tid i møte, og det er godt mulig om noen år at vi kan bli vitner til tidenes største dumping av automater som noen gang har funnet sted her i landet.

Den kanskje mest drastiske endringen dette lovforslaget som direkte vil påvirke oss som har en automat stående hjemme, er at denne faktisk blir ulovlig å eie. Et utklipp fra forslaget til regjeringen:
”Uten hjemmel i lov er det ikke tillatt å være i besittelse av gevinstautomater. Departementet kan i forskrift fastsette regler om unntak"

I teorien vil da dette også ramme dem som har en slik maskin stående hjemme for husbruk, slik at i 2005 vil denne være ulovlig å eie. Knipsekasser vil også falle under samme kategori da dette er en gevinstmaskin.


I gamblingbyen Las Vegas kryr det av utbetalingsautomater... (Foto: Las Vegas Sun)

Dersom denne loven innføres i praksis og loven blir så ekstrem som at å eie privat også vil bli forbudt, vil dette medføre et betydelig mindre marked for å dyrke vår kjære hobby.

Tanken bak lovendringen er kanskje god på papiret, selv om det kan være delte meninger om den er gjennomførbar i praksis.

En annen ting er om regjeringen har tatt med i regnestykket om alle de som er involvert i bransjen skal gjøre heretter om lovendringen om monopol går igjennom systemet. Det har jo blitt slik her i landet at det skal ikke være lov å ha sitt eget selvstendige levebrød uten at staten skal få ha et overvåkende blikk og en pekefinger med i spillet, samt et stort sugerør i pengesekken.

Les mer om lovforslaget på www.lotteritilsynet.no

Tor Even Skjervø - 12/4/2002

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!