...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
FLIPPER PÅ TENERIFE
Dersom vinteren blir for kald, anbefaler vi en lynrask tur til Tenerife. Her finner man ikke bare sol, varme og tyske pensjonister – men også et kjempeutvalg av flipperspill!

På Tenerife, som er en av Kanariøyene, bugner det av spillehaller langs strandpromenadene. Redaktøren av SpilleDilla var nylig en uke på Tenerife, og oppdaget med stor glede at innenfor en 20-minutters gå-radius rundt hotellet befant det seg 10-12 spillehaller som alle hadde ett eller flere flipperspill i sitt sortiment. Totalt fikk jeg spilt på 21 flippere, deriblant mange titler jeg tidligere ikke har spilt på.


Tilstanden på flippere der nede er sterkt varierende og noe avhengig av hvorvidt eieren er en større operatør eller en mindre bedrift. Naturlig nok er flere flippere solbleket på grunn av sterk sol, og dessverre er også mange sterkt preget av saltvannsluften i form av rust på stålramper og lignende. Enkelte flippere hadde også DMD-feil og veldig mange manglet en del strikk på ”utsatte” steder. Jeg hoppet elegant over de aller verste maskinene, men endte altså likevel på hele 21 ulike titler i løpet av en uke.


De fleste maskinene er innstilt på spansk. Altså, de har spansk tekst på displayet. Noen har til og med spansk tale, noe som helt klart er litt ødeleggende for spillfølelsen. Det er egentlig litt merkelig at de har gjort dette, tatt i betraktning at 95% av de som frekventerer disse stedene er turister.


En annen ting man legger merke til er at samtlige spilleautomater på Tenerife (og i Spania for øvrig?) har to og en halv A4-sider med dokumenter klistret på kabinettet. Dette er tillatelsesbeviser/konsesjonsbevis fra politiet og påkrevd ved lov. For moro skyld har jeg skrevet ned noen korte setninger om hver enkelt flipper som jeg prøvde der nede. Jeg gjør oppmerksom på at dette er artikkelforfatterens personlige meninger rundt hver flipper.

Indianapolis 500 (IPDB)
Denne går for å være relativt sjelden, men jeg så den i hele 5 ulike spillehaller innenfor et relativt lite område. Jeg følte ikke at dette var en flipper som klarte å holde på min interesse spesielt lenge, det ”skjedde” for lite og ting gikk for tregt. Mulig dette skyldes at alle Indianapolis 500 jeg prøvde var i relativt begredelig stand.

Operation Thunder (IPDB)
Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri hadde hørt om denne flipperen før jeg så den i tre spillehaller på Tenerife. Flipperen har et relativt tøft tema, men det hele blir for repeterende i lengden. Et litt monotont fargevalg og grelle ramper.

Cue Ball Wizard (IPDB)
En klassiker! Har ikke spilt denne siden den stod utplassert på Ra4 i Oslo, og gjensynet med denne klassikeren var herlig. Den har ikke et spesielt variert gameplay, men klarer likevel å holde en bra appell over flere runder. Den litt spesielle designen og biljarkulen midt på playfield gjør det hele litt ekstra spennende.

Congo (IPDB)
Congo er en flipper som virkelig overrasket! Også denne så jeg flere steder på Tenerife, og til tross for et ikke spesielt dypt gameplay så har denne mange spennende shots og vinkler. Definitivt ikke en av de klassiske Williams-titlene, men den har bra underholdningsverdi og en god del festlige løsninger. En morsom feature er ”vinduet” midt på playfielden som ligner veldig på det som brukes til holgramet på Creature From The Black Lagoon.

JackBot (IPDB)
Klassisk, klassisk, klassisk! En meget velkjent flipper som mange har et forhold til. Selv har jeg ikke hatt særlig sansen for den, men etter å fått spilt den skikkelig noen runder så må jeg erkjenne at jeg endret mening. Man kommer raskt inn i temaet og spiller seg oppover på en enkel og lettfattet måte.

Batman Forever (IPDB)
Sega var/er ikke spesielt populære, men dersom man ser på kortsiktig underholdningsverdi så mener jeg de har klart jobben sin bra. Batman Forever er på mange måter ganske lik Baywatch i oppbygning, men har langt mer spennende ramper og morsomme shots. Den store DMD-skjermen gjør at man blir litt fascinert, og jeg må ærlig innrømme at jeg faktisk liker enkelte av de ”forhatte” Sega-spillene.

Safecracker (IPDB)
Dersom denne skal beskrives med ett ord så må man vel bruke; ANNERLEDES. En flipper som på alle måter er mindre enn alle andre. Flipperne er små, kabinettet er fysisk mindre og alt foregår på et veldig kompakt spilleplan. Men dette betyr ikke at det er en dårlig flipper av den grunn!

Jurassic Park: The Lost World (IPDB)
Min første flipper var Jurassic Park, en flipper jeg fortsatt er veldig glad i og synes er morsom å spille. The Lost World er dessverre ikke like morsom. Flipperen har på ingen måte klart å holde elementer fra filmen integrert i spillet på samme måte som sin forgjenger, og designet er direkte stygt. Tåpelige og helt meningsløse shots gjør at man fort går lei. Dessverre.

Class Of 1812 (IPDB)
Det første som slo meg da jeg så denne var: “Hva i alle dager TENKTE de på da de lagde denne?”. For dette er slettes ingen lekkerbisken. Dette er en flipper man enten elsker eller hater, og jeg må erkjenne at jeg umiddelbart fikk en litt vond smak i munnen av denne flipperen. Et utrolig forvirrende tema og et rotete gameplay som er vanskelig å forstå hensikten med.

No Fear (IPDB)
Tempo, tempo, tempo! Her går alt unna i en forrykende fart! Heftige vinkler, imponerende ramper, en snakkende skalle og sporty design – her er alt lagt opp til et adrenalinkick av dimensjoner. Det forrykende tempoet og den hårfine presisjonen gjør at dette er en flipper som er sårbar for feil. Heldigvis var No Fear-flipperen jeg spilte på i god stand, og opplevelsen ble maksimal. Dessverre ble denne laget i et relativt lite opplag og er ikke like lett å få tak i.

Space Jam (IPDB)
Jeg likte ikke filmen, og var derfor litt fordomsfull da jeg skulle spille flipperen. En morsom skill-shot gjorde kjapt at jeg fikk et positivt førsteinntrykk. Dette er en gjennomført glad-flipper, og er definitivt en morsom sak å spille seg gjennom. Mye fart og spenning og god integrasjon til filmen. Jeg savner mange elementer som kunne vært brukt, og føler også at selve gameplayet fort blir litt repeterende og ensformig.

Last Action Hero (IPDB)
Dette er en flipper de fleste kjenner til, det har vært flere av den her til lands. Selv finner jeg verken filmen eller flipperen spesielt appellerende, men den store gule kranen som i tide og utide svinger over playfielden er en morsom feature. Dessverre var Last Action Hero-flipperen jeg spilte på i Tenerife relativt dårlig vedlikeholdt.

Flintstones (IPDB)
Dette er en relativt enkel og ikke spesielt ”dyp” flipper, men den står likevel på min personlige ønskeliste både på grunn av personlige minner til flipperen og på grunn av et tema som jeg synes er litt stilig. Dessverre er temaet spunnet rundt filmen som kom for noen år tilbake, og ikke den originale tegnefilmen – men dette får man bare leve med. Et fargerikt playfield og definitivt en klassisk glad-flipper som man blir i godt humør av å spille på.

Dracula (IPDB)
En mørk og mystisk flipper som mange sikkert kjenner til. Min oppfatning av Dracula er at den er veldig ”hemmelighetsfull” og det krever litt tid å bli fortrolig med den. Når man først kommer inn i den litt mystiske Dracula-verdenen er den en fornøyelse å spille, selv om den ofte kan være nådeløs i enkelte situasjoner.

Demolition Man (IPDB)
En flipper som har mange likhetstrekk med Terminator 2-flipperen, spesielt i fargevalg og design. Litt for åpen og ”kald” for meg, men definitivt en variert og spennende flipper. Beklageligvis fungerte den jeg spilte på skrekkelig dårlig, på grunn av manglende strikker og mye knuste lamper som lå på playfielden(!).

World Cup Soccer (IPDB)
Dette er kanskje den flipperen jeg ble stående lengst ved, og det sier ikke lite for jeg er absolutt IKKE begeistret for fotball! World Cup Soccer må virkelig prøves. Til tross for at det ofte kanskje er litt FOR enkelt å få ballen i mål, så er lykkefølelsen like stor hver gang. Temaet er gjennomført bra og fargevalg sammen med design virker helt riktig for denne typen flipper.

Roadshow (IPDB)
Nok en flipper som faller i kategorien glad-flipper. Morsomt tema og mange bra shots. Kreativ bruk av baner gjør at man til stadighet ”oppdager” nye ting ved denne flipperen. De to snakkende hodene virker litt forstyrrende og plagsomme i begynnelsen, men etter hvert som man spiller seg oppover så blir de bare morsomme.

Theatre of Magic (IPDB)
WOW! Jeg hadde høye forventninger til denne, og de ble innfridd! Dessverre var displayet en anelse svakt så jeg gikk glipp av en del spillmessige detaljer, men jeg ble likevel imponert over hva denne flipperen presterte! Utrolig variert gameplay og en dybde som gjorde at man bare ville fortsette å spille i all evighet. Rampene var simpelthen herlige, og lyden fantastisk. Anbefales på det sterkeste!

Pinball Magic (IPDB)
Etter å ha spilt Theatre of Magic så ble ikke Pinball Magic helt den store opplevelsen, til tross morsom design og festlige finesser. En litt ”klumpete” følelse med store flippere og mange litt dumme shots som ikke helt fungerte. Det er morsomt med skill-shots, men her virket det hele mer eller mindre tilfeldig, da ballen ikke alltid traff der den skulle, til tross for at man egentlig hadde fått til riktig styrke i skuddet.

Starship Troopers (IPDB)
Jeg elsker filmen, og var derfor relativt spent da jeg oppdaget denne flipperen i en spillehall. Jeg er ingen tilhenger av Segas Showcase-display, men på Starship Troopers har de fått det til å se relativt OK ut. Playfielden er ikke spesielt vakker, snarere tvert imot – men den er i alle fall tro mot filmen. Ved første øyekast virker det hele litt rotete, men etter hvert som man kommer litt inn i spillets gang så er dette en flipper man kan ha mye glede av. En litt spesiell ekstra-flipper sitter like over høyreflipperen og styres ved en ekstra knapp på høyre side. Dette var en greie man brukte litt tid på å bli fortrolig med, men når man først lærte seg å beherske den ekstra flipperen så ble det skikkelig gøy! Gameplayet kan få en tendens til å bli litt repeterende i lengden, men flipperen er såpass godt integrert med filmen at det likevel blir en fornøyelse. Rampene kunne kanskje hatt litt mer fres. Morsom sak som overrasket i positiv forstand – men den forutsetter at man liker humoren i filmen.

Corvette (IPDB)
Dette er en bilflipper som aldri tok helt av, til tross for mye kreativ design og spennende features. Jeg syntes den virket veldig spennende, men fikk dessverre ikke fult utbytte av spillopplevelsen siden den ene flipperen ikke fungerte og diverse targets ikke responderte. Legg merke til bil-løpet på høyre side av playfielden – heftig!

Konklusjon: Reis til Tenerife! Send din bedre(?) halvdel på stranda og fly fra flipper til flipper!

Christian Grande - 12/23/2002

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!