...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
DATAEAST - MAVERICK (1994)
Maverick er en flipper basert på filmen med samme navn. Filmen hadde premiere i 1994 og har velkjente Mel Gibson og Jodie Foster i hovedrollene. Flipperen følger temaet fra filmen med pokerspilling i westernmiljø.

Filmen gjorde det svært bra på kino i sin tid, mye på grunn av store skuespillere som ”trekkplaster”. Flipperen ble aldri like populær, men har likevel mange interessante ting å legge merke til. Blant annet er dette den aller første flipperen med 192x64 Dot Matrix Display. Display i denne størrelsen ble senere brukt i diverse Sega-produksjoner, men man har nå gått tilbake til den tradisjonelle "standard" størrelsen på 128x32.


Maverick ble designet av DataEast, men produksjonen av flipperen ble overført til Sega i forbindelse med Segas oppkjøp av DataEast. Den er designet av Tim Seckel, som også står bak titler som Hook, WWF Royal Rumble og Last Action Hero. Utseendemessig har flipperen et meget tiltalende og elegant kabinett – westerntemaet er meget gjennomført og den oppfattes som meget stilfull. Selve spillebrettet virker litt rotete ved første øyekast, og dette skyldes nok den utstrakte bruken av litt kontrastfylte og kraftige farger (dette er for øvrig noe man ser på flere av DataEast-flippere). Som mange andre flippere fra denne perioden så ble også Maverick levert med en såkalt "topper" – altså et designelement som skal monteres på toppen av backboxen. I Mavericks tilfelle er det snakk om en plastplate formet som en rekke med spillekort. Beklageligvis er det ikke lett å finne eksemplarer av denne som ikke er ødelagt.


Spillmessig har Maverick mye å ”skyte” på – og man har tre flippere til rådighet. To ramper, hele åtte dropdown-targets og tre pop-bumpere er noen av de tingene du kan leke deg med. Flipperen har også en båt av typen hjuldamper (Paddleboat) på venstre side av playfielden. Denne plukker opp ballen og beholder den fram til multiball. Maverick har hele fire ulike typer multiball og to forskjellige video modes (hvor du kan spille poker eller blackjack på DMD-skjermen).


På lydsiden benyttes BST2000-teknologi som i sin tid ble utviklet av Sega. Dette gir en god og realistisk lydfølelse, til tross for at den ligger noe tilbake for den teknologien Williams brukte i denne tidsperioden (DCS – Les mer om det i egen artikkel). Spillet benytter seg av stemmene til Mel Gibson og Jodie Foster og lydeffekter samplet fra filmen.

Det ble laget totalt 3250 eksemplarer av Maverick-flipperen, hvorav noen få fant veien hit til landet. Enkelte av disse eksisterer fortsatt, og Maverick er derfor en flipper det burde være mulig å få tak i dersom man leter litt.

Christian Grande - 2/10/2003

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!