...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
EXTREME MAKEOVER: DEL 4
Hans Jørgens artikkel om Joker Poker-prosjektet er nå kommet til del 4, og her er det mange interessante tekniske utfordringer å lese om. Syrelekkasje og manglende driverkort er bare noen av problemene som må løses.

Extreme Makeover: Del 1
Extreme Makeover: Del 2
Extreme Makeover: Del 3

Driverkortet manglet fra backboksen.MPU-kortet hadde skader fra syrelekkasje. Det siste kunne tyde på dødt MPU-kort siden flipperen åpenbart også hadde blitt brukt som deleflipper.


Powersupply og MPU, men manglende driverkort i bakboksen

Samtlige connectorer mellom kortene hadde langt fremskredet smuldre-istykker-ved forsøk-på-tilkobling-syndrom og måtte skiftes.

Eneste måte å starte debugging på, var å plugge inn flipperen. Etter litt leting så lokaliserte jeg noen svarte kveiler inni kassa som hadde en knust stikkontakt i enden. Jeg hadde ikke spesielt lyst til å blåse sikringene hjemme, så ledningen ble skiftet og strekkavlastning arrangert i god gammel stil (d.v.s. i form av knute på ledningen inni kassa). Transformatorer, likerettere og sikringer sitter på ei plate nederst i kassa. Begge trafoene så ut som om de hadde vært oppbevart i saltvann et par års tid og jernkjernen hadde opparbeidet seg en riktig fin patina.


Transformator med patina...

Av frykt for gnistregn og brann, så ble alt koblet fra powersupplyet. Jeg følte meg litt ”mad scientist” når jeg slo på strømmen samtidig som jeg holdt en arm foran øynene. Ikke noe smell, ikke noe røyklukt, ingenting annen enn litt 50Hz hum. Juhuu!
På tide å begynne å måle litt spenninger. Etter å ha målt samtlige pinner på pluggen J2-P1 som går til selve powersupplyboardet, så viste det seg at alt fungerte så langt. 11,4 VAC på pinne 1 og 2, 14,1 VAC på pinne 4 og 5 og 70VAC mellom pinne 6 og 8. D.v.s. på det værste var det mindre enn 1% avvik fra spek.

Tirsdag 28.08.03 var den store powersupplyboardtestedagen. Kortet er montert på en gigantisk kjøleplate i bakkassa og var lagret godt over holdbarhetsdato. D.v.s mye korrosjon av alt som ikke var kobber. Jeg koblet kortet til selve poweret og slo på strømmen en kort stund. Ikke noe røyk eller varmeutvikling. Måling av spenningsnivene på de to utgangene var derimot en relativt trist affære. J2 til hovedkortet skal levere +5 og –12V. -12 volten var totalt fraværende og det var kun et par volt på 5 volt utgangen. (Hvis regulatoren som leverer –12V dør i en System 1 flipper, så aktiveres samtlige coiler i spillet. Hvis en coil er kontinuerlig aktiv over ikke så altfor lang tid, så smelter den. Deretter ryker drivertransistorene på hoverkortet. Til slutt, hvis en er riktig heldig og ikke har riktig fix installert på driverkortet, så forplanter faenskapen seg gjerne tilbake til MPU’en...) Herlig !

J3 til displayene skal levere 42, 60, 8 og 4 V. 60 og 42 var godt innenfor margin, men 8 og 4 volten ble målt til henholdsvis 14 og 11, 4V. Aargh! Etter litt mysing i diverse støttelitteratur fant jeg ut at 60/42 Volten hadde en egen jord (som jeg hadde brukt for å måle resten av pinnene på den samme connectoren). Etter å ha lokalisert riktig jord, så fikk jeg de korrekte verdiene på alle pinnene på J3.

-12 Volten kunne foreløpig ikke forklares, men jeg fattet mistanke til en noe løs connector for inngangen til kortet. Her hadde over halvparten av pinnene dårlige loddinger eller var løsnet i sin helhet fra kortet. I tillegg var det svært mye oksidasjon av skruene som festet kassa til Q1 til printkortet. Disse danner også en krets med printkortet og skruene ble rengjort. Etter en halvtime med loddebolt, slipepapir og skrujern vare det klart for ny test. Powersupplykortet var nå i skjønneste orden og alle utganger leverte de korrekte spenningene. Hey, hey! Jeg hadde reparert mitt første kort. ! :)


Powersupply-kort. Legg merke til etiketten på pluggen!

En ting jeg fort fant ut var at det er mulig å koble connectoren på inngangen til powersupplyboardet opp ned. Det skal være en merkelapp med navnet på pluggen som indikerer hva som er ”opp”. Blingser en på dette, så bytter en om 11,5 og 69 V. Jeg har ikke prøvd dette selv, men det aner meg at det ikke er tilrådelig.

Neste fase ble testing av hovedkortet. Mye er reparerbart her, men marerittetscenariet er om PPS4/1 prosessoren (4 bit arkitektur!) eller andre kretser som ikke lenger er i produksjon har tatt kvelden (søk på RGP etter Rockwell spider chips for mer info). Jeg håpet i det lengste å unngå å kjøpe et Pi-1 eller Ni-Wumph erstatningskort, men fikk ikke klarhet i dette før jeg får tak i et sett med nye connectorer.

Følg med videre i denne spennende artikkelserien!

Hans Jørgen Grimstad - 7/8/2004

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!