...for flipperfrelste nordmenn

5/5/2014 


 MENY
 Hovedsiden
 Artikkelarkiv
 Forum
 Betroelser
 Chat
 Downloads
 Kjøp og Salg
 Entusiaster
 Flipperordboken
 Manualer
 Linker
 Søk
 Om SpilleDilla.com

 NYHETER
EXTREME MAKEOVER: DEL 5
Del 5 av Joker Poker-prosjektet til Hans Jørgen er nå klar, og nå gås det mer i dybden på det elektroniske. Her dukker det opp mange mystiske feil som ikke alltid er like intuitive å feilsøke. Følg med i den spennende artikkelserien hvor en sliten låveflipper forvandles til en vakker juvel!

Extreme Makeover: Del 1
Extreme Makeover: Del 2
Extreme Makeover: Del 3
Extreme Makeover: Del 4

Når maskina ble slått på så lyste alle segmenter i alle displayer. Dette er symptomatisk for at MPU’en ikke har klart å boote på grunn av en åpen slam-switch i kabinettet eller en lukket tilt-bryter eller at en av de uerstattelige Rockwell-IC’ene er ødelagt (U1-U6) på MPU-kortet. Etter å ha spurt om hjelp på RGP, så fikk jeg diagnostisert såpass mye at det faktisk var håp om at MPU-kortet var i live. Prosessoren fikk riktig reset signal og klokka tikket og gikk. For å unngå å bli lurt av dårlige connectorer til slam-switchene, så ble jeg tipset om at en ved å kortslutte kondensatoren C2 på MPU-kortet sikret at CPU’en bootet selv om disse bryterne var åpne.


“All segments on” syndromet (bilde over) skyldtes manglende 8 V til displayene. Credit displayet var svart. Det siste koket ned til en dårlig lodding på selve displaykortet.


Displaypinnen helt til høyre på bildet hadde ikke kontakt. Etter å ha loddet på denne så virket displayet bra igjen.

Jeg bestilte nye pinner til edge-connectorene fra Mouser Electronics. Å skifte pinnene var et sant helvete av dimensjoner, men teknikken kom seg etter hvert.

Hovedproblemene med bytte av pinner i connectorene kokte ned til følgende punkter:

A) Jeg hadde ikke riktig verktøy for å ta ut pinnene
B) Jeg hadde ikke riktig crimp-verktøy for å feste ledningene på de nye pinnene
C) Jeg hadde ikke riktig verktøy for å sette inn de nye pinnene
D) De nye pinnene passet ikke helt...


Nye pinner og feil verktøy...

De eksisterende pinnene var forøvrig i så dårlig forfatning at deler knakk rett av ved berøring og ble liggende inni connectoren etterpå. Dette er skikkelig riskosport, når du har 4, 8 og 69 V like i nærheten av hverandre på connectoren (short circuit bonanza !)

Etter å ha erstattet de dårligste pinnene på displayconnectorene mot hovedkortet så kunne jeg bekrefte at maskina faktisk bootet. Displayene var svarte ved power up, 5 sekunder pasue og deretter viste displayene nuller. Juhuu! Jeg fortsatte å bytte pinner med tiltagende entusiasme. Men, etter at jeg hadde byttet ut alle pinnene, så var samtlige displayer igjen svarte... Grrr!

Z16 og Z17 (7448 display segment dekoder) hadde alle 0 V på samtlige output-pinner. Hadde jeg blåst IC’ene mens jeg testet connectorer? (Vanlig blemme er å nappe ut pluggen til et display mens strømmen står på. Da ryker disse chip’ene på null tid.)

Jeg ga til slutt opp forsøket med å redde MPU’en og bestilte meg et Ni-Wumph kort. Ventetiden ble brukt til å fikse det mekaniske under playfielden i tillegg til å implementere/sjekke en del standard System-1 fikser.

Venstre bumper virket ikke i.o.m. at hele assemblyet manglet. Jeg brukte istedet monteringsbraketter og coil fra fra Black Hole delene jeg hadde fått fra Steve Kulpa. Multimeter + finger på bryter er uunnværlig teknikk ved problemer av typen “4 løse ledninger og kun 2 loddepunkter på dingsen jeg forsøker å ettermontere”.


Trigger bryter på oversiden av PF og måler spenning der jeg antar ting bør skje. De elektronikk-kyndige av dere vil sikkert finne glede i å observere at jeg har DMM’en på AC for å måle om DC-coilen får noe juice...

Akkurat denne typen feilsøking ble ganske typisk for prosjektet. ”Hvorfor virker ikke pop-bumperen ?” – ”Hmm..., kanskje fordi den ikke er der ?”. Det var klippet coiler og fjernet braketter og assemblies fra flere deler på playfielden.


Voila. Fungerende bumper. Se blå gnist i bryter på mekanisk arm som smeller i strikken på bildet ovenfor. KA-BOOM!

Følg med videre i denne spennende restaureringen av Joker Poker!

Hans Jørgen Grimstad - 7/27/2004

 PARTNERE
 Flipperspill.com
 popbumper.no
 Flipperspel.nu
 BigBoppers.no
 Automater.no
 SPONSORER

 MASKININFO
 Atari (76-83)
 Bally (31-88)
 CapCom (95-96)
 ChicagoCoin (32-77)
 DataEast (87-94)
 Gottlieb (31-83)
 Midway (59-78)
 Sega (1994-1999)
 Stern (77-)
 Williams (44-99)


Ansvarlig Redaktør:
Christian Grande
Copyright 2002-2006 (c) SpilleDilla.com

Om oss
Bli skribent!